Skip to content Skip to footer

5 Soruda Depresyonu Yenmek İçin Ne Yapmalı?

5 Soruda Depresyonu Yenmek İçin Ne Yapmalı?

Depresyon kişinin kendini süreklilik oluşturacak şekilde mutsuz, huzursuz, gergin, isteksiz, çaresiz, karamsar hissetmesine neden olan bir ruhsal bozukluktur. Depresyondaki kişi hayatıyla ilgili olumsuz bazı düşüncelere sahiptir ve bu durum tüm hayatını olumsuz etkiler. Depresyonu yenmek için yapılması gerekenler arasında yaşam koşullarını değiştirmek, psikolog desteği almak ve egzersiz yapmak gerekebilir. Eğer siz de depresyon tedavisi almak isterseniz, uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz. 

Depresyon Nedir?

Bazen kendimizi olumsuz duygular içinde hissedebilir, olumsuz düşünebilir veya olumsuz bazı davranışlar sergileyebiliriz. Bu durum kısa süreli olabileceği gibi yıllar da alabilir. Depresif duygu ve düşüncelerin kısa süreli olarak zihnimizi meşgul etmesi çok ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir. 

Depresyon, bir kişinin olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olması değil, bu duygu ve düşüncelerin süreklilik kazanması ve kişiyi oldukça fazla olumsuz etkilemesi halidir. Aksi takdirde, dünya üzerinde yaşamış her bireye depresyon tanısı koymak gerekirdi. Bu nedenle depresyon tanısı için olumsuz duygu ve düşüncelerin egemenliğinin süresi önemlidir. 

Depresyon tanısı almak için günün çoğunluğunda bu duygu ve düşüncelerin var olması gerekir. Ayrıca bu olumsuz his ve değerlendirmelerin en az iki hafta boyunca sürmesi gerekir. Bunlara ek olarak, kişinin sosyal işlevselliğinin de olumsuz etkileniyor olması önemlidir. 

Peki eğer kişi depresyon tanısı alıyor ise depresyonu yenmek için ne yapmalıdır? Depresyonu yenmek için ilk yapılması gereken şey, depresyonu tanımaktır. Bunun için de depresyon belirtileri nelerdir sorusunu cevaplamamız gerekir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri arasında en sık göze çarpan kişinin derin bir mutsuzluk yaşamasıdır. Bu mutsuzluk herhangi bir anda alınan güzel bir haber ile dağılabilir ancak tekrar kişi kendisini mutsuz hissedebilir. Mutsuzluk günün çoğunda eğer kişinin zihninde yer alıyor ve süreklilik arz ediyorsa depresyon mutsuzluğundan söz edilebilir. 

Depresyon belirtileri arasında kişinin karamsarlık içinde hissetmesi hali de yaygındır. Karamsarlık, kişinin yaşadığı ve özellikle geleceğe yönelik olumsuz hislerdir. Karamsar olan depresyon hastası gelecekte de hiçbir sorunun düzelmeyeceğini düşünebilir. Bu düşünceler inatçı ve takıntılı şekilde kişinin zihninden çıkmamaktadır. 

Depresyon belirtileri arasında çaresizlik hisleri de önemli yer tutmaktadır. Depresyon hastası kendisini o kadar çaresiz hisseder ki tutunacak hiçbir dalı kalmadığı gibi sorun olarak gördüğü şeylere karşı hiçbir çözüm bulamamaktadır. Depresyon belirtileri arasında yer alan çaresizlik hisleri öyle bir boyuta kadar gelir ki tek çıkış yolunun intihar etmek olduğunu düşünebilir. 

İntiharı nihai çare olarak gören birisi kendini öldürmeyi deneyebilir ki depresyon ve intihar arasında derin bir ilişki vardır. Depresyon vakalarında intihar riski özellikle incelenmelidir. Depresyon belirtileri arasında iştah kaybı da vardır. Bunun neticesinde kişi kilo kaybı yaşayabilir. Ancak bu kilo kaybı vücut kütlesinin yüzde 5’inden fazlası şeklinde olursa depresyon doğrultusunda değerlendirilebilir.

Depresyonda ayrıca kişinin karar verme, odaklanma, öğrenme mekanizmaları da zarar görebilir. Bir başka deyişle, depresyon belirtileri arasında yer alan odaklanma güçlüğü ile kişi herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlanır. Bu nedenle yeni bir şeyler öğrenmekte de zorlanabilir. Herhangi bir karar alacakken çok kaygılanabilir ve karar almakta gecikebilir.

Depresyonu Yenmek İçin Egzersiz

Depresyonu yenmek için en etkili yöntemlerden biri düzenli spor yapmaktır. Çok basit gibi görünse de depresyon hastalığı bulunan kişiler genellikle düzenli bir spor faaliyetinde bulunmakta zorlanır. Herhangi bir aktiviteyi gerçekleştirmek zor gelir ki spor da bunların başında gelmektedir. Egzersiz yapma konusunda isteksiz hisseden depresyon hastası mümkün olduğunca bu tür aktivitelerden kaçınmaktadırlar.

Egzersiz yapmadıkça depresyon şiddetlenir ve depresyon belirtileri olan isteksizlik, yorgunluk, bitkinlik ve keyifsizlik git gide artış gösterir. Daha keyifsiz ve isteksiz hisseden kişi daha çok egzersiz yapmaktan kaçınma eğilimi gösterir. Bu eğilim arttıkça daha çok depresif hislere bürünür. 

Bu kısır döngü depresyonu yenmek için karşımıza çıkan en büyük engellerden biridir. Bu kısır döngüyü kırmak için üretilecek stratejilerde de başrol depresyon hastasıdır. Depresyonu yenmek için yapılacak ilk ve en önemli adımlardan biri sık sık aktiviteler yapmak ve yaşamı renklendirmektir.

Depresyonu Yenmek İçin Psikolog

Depresyon bir ruhsal rahatsızlıktır ve depresyon tedavisi var olan bir ruhsal sorundur. Depresyon tedavisi için en sık kullanılan iki yöntem psikoterapi ve ilaç desteğidir. İlaç desteği uzman hekim kontrolünde yürütülür ve bazı depresyon vakalarında antidepresan kullanımı oldukça faydalı ve etkili olabilir. 

Ancak depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklarda mutlaka psikolog desteği alınmalıdır. Psikolog eşliğinde yürütülen sürece psikoterapi adı verilir. Psikoterapi, yalnızca depresyon gibi ruhsal hastalıklarda değil kişinin gündelik yaşantısında kendi başına çözemediği sorunlarla başa çıkmasını dahi kolaylaştıracak bir süreçtir. 

Depresyonu yenmek için yapılacak en anlamlı hareketlerden biri psikoterapi sürecidir ve depresyon tedavisi için oldukça etkilidir. Psikolog ilk önce sizi dinler ve yaşam öykünüzü alır. Psikolog ile istediğiniz her şeyi paylaşabilirsiniz çünkü psikolog ile görüşeceğiniz her şey sizinle psikolog arasında kalacaktır. 

Psikoterapi sürecinde gizlilik oldukça önemlidir. Depresyon tedavisi için bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik vb. birçok farklı psikoterapi yönelimi mevcuttur. Depresyonu yenmek için hangi yönelim olursa olsun duygu, düşünce ve davranışlarınızın çalışılması ve yeniden değerlendirilmesi oldukça önemlidir. 

Depresyondaki kişiler genellikle yaşadıkları olumsuz veya acı olayların sonucunda bu rahatsızlığın geliştiğini düşünürler ancak her olumsuz yaşantısı olan kişi de depresyona girmez. Depresyon, kişinin olumsuz düşüncelerinin eseridir. 

Olumsuz düşünceler de yaşanan olayların veya kişinin içinde bulunduğu durumların olumsuz değerlendirilmesi, algılanması veya yorumlanmasıdır. Bu değerlendirmeler ya da diğer adıyla olumsuz düşüncelerimiz bilişsel olarak çarpıtılmış olabilir. Bu çarpıtmaların aksine bilişleri yeniden değerlendirmek oldukça önemli olabilir.

Depresyonu Yenmek İçin Yaşam Değişikliği

Depresyon ile düzensiz ve hareketsiz yaşam adeta dostlardır. Bu üçlü birbirinden beslenmekte ve mevcut süreci devam ettirebilmektedirler. Depresyonu yenmek için böylece yaşam düzenini değiştirmek gerekmektedir. Depresyondaki bireyler genellikle depresyonu yenmek için bir şey yapma isteği ve cesaretini kendilerinde bulamazlar. 

Ancak psikolog desteğiyle gerçekleşen psikoterapi süreci bu noktada kişiyi hem planlar hem de direnç gözüken noktalarda ona yardımcı olmaktadır. Bu nedenle depresyonu yenmek için psikoterapi çok önemlidir. Ancak kişinin de kendi başına yapabileceği şeyler vardır psikoterapi sürecine ek olarak. Bunun için isteksizlik söz konusu olsa bile sosyalleşmek oldukça önemlidir. 

Arkadaşlarla dışarda vakit geçirmek, faydalı aktiviteler gerçekleştirmek veya kendini farklı şeylere odaklamak bunlardan sadece birkaçıdır. Eskiden aldığı zevki almasa bile bu aktiviteler gerçekleştikçe kişi kendisini daha iyi hissedecektir.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.