Skip to content Skip to footer

Psikoloğa Ne Zaman Gitmeliyim?

Psikoloğa Ne Zaman Gitmeliyim

Psikoloğa Ne Zaman Gidilmeli?

Psikoloğa gitmek önemli bir karardır. Çoğu zaman kişinin neden yaşadığını anlamadığı sorunları çözmesinin de ötesinde anlaması dahi zor olabilir. Buna karşılık, psikoloğa gitmek, birçok durumda faydalı olabilir. Psikoloğa gitmeyi düşünüyorsanız, bu önemli bir adımdır ve duygusal sağlığınızı iyileştirmek veya yaşadığınız zorluklarla başa çıkmak için etkili bir yol olabilir. İşte psikoloğa gitmek için düşündüğünüzde sizin de atabileceğiniz adımlar şunlardır: 

  1. Araştırma Yapın: Psikoloğa gitme ile ilgili düşünceleriniz varsa hemen yakınınızdaki psikologları araştırın. İnternet üzerinden veya tavsiye üzerine bir psikolog bulabilirsiniz. Kendinizi rahat hissedeceğiniz, güvenilir bir uzmanı tercih etmek önemlidir. Psikoloğa güvenmediğiniz durumda onunla sorunlarınızı rahatça konuşamadığınız için sorunlarınıza çözüm de bulmanız oldukça zor olabilir.
  2. Randevu Alın: Psikoloğa gitmeden önce seçtiğiniz psikologdan randevu alın. Randevu almadan önce muhtemel sorularınızı not alın ve ilk ziyaretinizde bu soruları sorun. Psikoloğa gitmek isteyen pek çok kişinin zihninde psikoterapi sürecine dair pek çok soru işareti vardır. Bu soru işaretlerini gidermenin en kolay yolu cevapları psikoloğunuza sormaktan geçmektedir.
  3. Hazırlık Yapın: Psikoloğa gitmeden önce kendinize odaklanın. Hangi konuları tartışmak istediğinizi, hislerinizi ve düşüncelerinizi düşünün. Psikoloğunuzun size nasıl ve ne şekilde faydalı olması gerektiği üzerine mutlaka düşünün. Psikologlar ruh sağlığı profesyonelleridir ve adından da anlaşılabileceği gibi sizi bir profesyonel olarak dinlerler. Peki siz ne anlatmak istiyorsunuz? Psikoloğa neden gitmeliyim sorusuna kendi cevaplarınızı mutlaka psikoloğunuza anlatın. Psikoloğa gitmek için belirtiler veya semptomlar yaşamanıza gerek yoktur. Bazen kendinizi anlamak için bile bir profesyonelin desteğine ihtiyacınız olabilir.
  4. Açık Olun: Psikoloğa gitmek için karar verdiyseniz her şeyden önce psikoloğa açık olmaktan kaçınmayın. Uzmana dürüst olun ve duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Onlar size en iyi yardımı sağlayabilmek için ihtiyaç duydukları bilgileri almalıdırlar.
  5. Sürece Açık Olun: Psikolojik destek almak zaman alabilir. Bu sürece açık olun ve sabırlı olun. Zamanla, duygusal sağlığınızı iyileştirmek için çalışırken gelişme kaydedeceksiniz. Psikoloğa ne zaman gidilmeli diye soranlara biz sürece açık olacağınız zaman gidin tavsiyesini veririz.
  6. Kendinize Destek Olun: Psikolojik destek almak cesurca bir adımdır. Kendinizi bu kararda destekleyin ve kendinize zaman tanıyın. Değişim hemen gerçekleşmez. Yıllardır devam eden sorunların bir seansta çözülmesi beklenmeyeceği gibi bu beklentiye sahip olmak kendinize de haksızlık yapmanıza yol açabilir.

Unutmayın ki, psikolojik destek almak güçlü olmanın bir işaretidir ve duygusal refahınıza yatırım yapmak önemlidir. Psikologlar, size duygusal olarak destek olmanın yanı sıra, duygusal zorluklarınızla başa çıkmanıza ve hayatınızda olumlu değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilirler. 

Psikoloğa Ne Zaman Gitmeliyim

Psikoloğa Ne Zaman Gitmem Gerekir?

Psikoloğa ne zaman gitmem gerekir sorusunun net bir cevabı olmadığı için kişinin kendisini hazır hissetmesi ve bunu sadece istemesi yeterli olacaktır. Psikoloğa bazen sadece kendinizi keşfetmek için gidebileceğiniz gibi psikoloğa gitmek için bazı semptomların varlığı da nedenleri oluşturabilir.  

  1. Ruhsal Belirtiler: Sürekli üzgün hissetme, aşırı kaygı, öfke patlamaları gibi ruhsal belirtileriniz varsa psikoloğa gitmek sizin için iyileştirici bir adım olarak görülebilir.
  2. İlişkisel Sorunlar: Partneriniz, aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızla ilişkilerinizde sürekli sorunlar yaşıyorsanız psikolog randevusu almanız ilişkilerinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
  3. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB): Travmatik bir olay yaşadıysanız ve sonrasında yaşamınızda önemli bir değişiklik fark ediyorsanız kesinlikle psikoloğa gitmek durumunda olabilirsiniz.
  4. Bağımlılık: Madde kullanımı, alkol bağımlılığı veya kumar gibi bağımlılık sorunları yaşıyorsanız psikoloğa gitmek ve aynı zamanda psikiyatrik yardım almak gerekebilir.
  5. Stres ve Başa Çıkma Sorunları: Yoğun stres altında hissediyorsanız ve başa çıkma yöntemleriniz etkili olmuyorsa psikolog randevusu almanızı şiddetle öneririz. Stresle baş etme yöntemlerini öğrenerek stresle mücadele edebilirsiniz.
  6. Özsaygı Problemleri: Kendinizi değersiz hissediyor, kendinize güvenmiyorsanız psikoloğa ne zaman gitmeliyim sorularına mutlaka cevap vermenizin zamanı gelmiştir.
  7. Beslenme Bozuklukları: Anoreksiya, bulimia gibi beslenme bozukluklarına sahipseniz acilen psikoloğa gitmenizi önermekteyiz. Özellikle yeme bozuklukları ile çalışan bir psikolog randevusu almanızı tavsiye ederiz.
  8. Kişilik Bozuklukları: Kişilik özelliklerinizin hayatınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız kesinlikle destek almalısınız. Kişilik bozuklukları için psikolojik yardım almakta gecikmemeye özen göstermenizi öneririz.
  9. Akademik veya İşle İlgili Sorunlar: İş performansınızda veya akademik başarınızda belirgin bir düşüş fark ediyorsanız psikoloğa gitmek için zaman geldi de geçiyor demektir.

Bu gibi durumlarda psikoloğa gitmek yardımcı olabilir. Ayrıca, bir psikoloğun size sağlayabileceği destek ve rehberlik, herhangi bir belirtileri beklemeksizin, genel refahınızı artırmak ve duygusal sağlığınızı korumak için de kullanılabilir.  

Psikoloğa Ne Zaman Gitmeliyim

Psikoloğa Gitmek İstiyorum Ancak Beni Yargılar Mı?

İyi bir psikolog, hastalarını asla yargılamaz. Psikologlar, profesyonel etik kurallar ve gizlilik ilkeleri çerçevesinde çalışırlar ve kişinin duygusal zorluklarını anlamak, destek sağlamak ve çözüm üretmek için oradadırlar. Bir psikolog, kişinin deneyimlerini, duygularını ve düşüncelerini anlamaya odaklanırken, onları yargılamaz. Psikologlar, her türlü durumda tarafsızlık ve empati göstermeyi amaçlarlar. 

Terapi odasında, kişilerin kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlamak için güvenli bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, terapi sürecinde herhangi bir yargıya maruz kalmamanız gerekir. Ancak, eğer bir psikoloğun size yargılayıcı veya rahatsız edici davrandığını hissederseniz, bu durumu psikologla açıkça paylaşmalısınız. 

Eğer durumunuzda rahatsızlık hissediyorsanız veya psikoloğunuzun size yeterince destek olmadığını düşünüyorsanız, başka bir psikologla çalışmayı düşünebilirsiniz. Terapi sürecinde kendinizi güvende hissetmek önemlidir ve iyi bir terapist, sizin ihtiyaçlarınızı ve duygusal refahınızı ön planda tutacaktır. Psikoloğa gitme konusunda pek çok kişi ne yazık ki bu şekilde kaygı ve endişeler yaşamaktadır. 

İlk kez psikoloğa gideceklere tavsiyeler verirken bu yargıların üzerine gitmelerini önermekteyiz. Elbette her meslekte olduğu gibi psikologlar arasında da etik ilkelere uyum sağlamayan, özen göstermeyen ve yaptığı mesleğe ihanet eden bireyler olabilir. Ancak bu kişilerin sayısı kesinlikle ülkemizdeki psikologların sayısına oranla denizde kum tanesi kadardır. 

Bu nedenle destek almaya karşı olan yargılarınızı tekrardan gözden geçirmenizi ve mümkün olduğunca kaygı ve endişelerinizi randevu alacağınız uzmanla ilk görüşmede paylaşmanızı önermekteyiz. Ne zaman psikoloğa gitmeli ve bu kaygıdan bahsetmeliyim diyorsanız buna vereceğimiz cevap da ilk görüşmedir. 

Tanışmanın gerçekleştiği ve uzman ile danışanının birbirini tanımaya çalıştığı bu ilk oturumda siz de kendi endişelerinizden gönül rahatlığıyla bahsetmeye hakkınız vardır. Aynı zamanda psikoloğa giderken ve psikoterapi sürecine başlarken temel haklarınızın olduğunu da asla unutmayın. Bu temel haklardan belki de en önemlisi sizin kişisel verilerinizin korunması ve gizliliğe önem verilmesidir. 

Aynı zamanda yargılanmamak ve suçlanmamak da hem psikoterapinin faydalı olması açısından hem de devamlılığın sağlanması açısından oldukça önemli ilkelerden ve esaslardan birisidir. Psikoloğa gitmek biraz önce de bahsettiğimiz gibi özellikle ilk kez bu deneyime sahip olacak kişiler için zorlayıcı ve endişe verici bir durum olabilir ancak birkaç seans içerisinde hem ilişkinin gelişimi hem de erken iyileşme belirtileri ile siz de bu endişelerden kurtulabilirsiniz. Psikoloğa ne zaman gitmeliyim sorusuna cevap verdiğimiz yazımızdan sonra destek almak isterseniz bize ULAŞIN. 

Leave a comment

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.