Skip to content Skip to footer

Hayatı İyi Yaşamak İstiyor Musun?

Bir kez geldiğimiz ve adına yaşam dediğimiz serüven kimileri için oldukça kısa geçerken kimileri için ise asırlık bir macera olabiliyor. Hepimiz için herhalde bu sürenin uzunluğundan daha ziyade nasıl geçirildiği daha önemlidir. Bilindiği üzere dinlerin tamamındaki genel öğreti de ömrün nasıl geçirildiği üzerinedir. Mutlu olmak ve yaşadığımız hayattan hoşnut kalmak, herkesin hedef olarak koyduğu ortak bir nokta. Bu hisleri yaşamak için ise hayatını elinden geldiğince en iyi şekilde yaşaman gerekmektedir. Hayatını en iyi şekilde yaşamak için, senin için en önem verdiğin şeyin ne olduğuna karar vermelisin. Bunu yapmak oldukça önemlidir ve bazen de bu kararı vermek zordur. Bu kararı verdikten sonra yaşam hedeflerine ulaşman ve böylece mutlu olmanın kapısını aralayabileceksin.

Fiziksel Sağlığına Dikkat Et

Bedenine iyi bakmak genel sağlığın açısından oldukça önemlidir. Çevrende de gözlemleyebileceğin şekilde fiziksel açıdan daha sağlıklı kişiler daha mutludur. Fiziksel sağlık için de spor yapman gerekir. Spor yapan kişiler depresyon geliştirme açısından daha az risklidir. Hareketsiz bir hayat süren insanların ise daha mutsuz bir yaşamları olduğunu görmekteyiz. Fiziksel sağlığını korumak için şunlara dikkat etmelisin. Spor yapmak hayatını mutlu geçirmene katkıda bulunacaktır. Spor salonuna yazılıp bir eğitmen ve onun senin için yaptığı program eşliğinde spor yaparak fiziksel sağlığını koruyabilirsin. Spor salonuna gidemiyorsan da en azından günde 1 saat yürüyüş yapman hem kalp sağlığını korumana hem de ruhsal sorunlar yaşamamana imkân tanıyacaktır. Yapacağın küçük hareketler sayesinde sağlığını kolayca koruyabilirsin. Örneğin; asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak, köpeği gezdirmeye çıkarmak, mekik çekmek vb. Yapacağın en basit hareketler bile kendini zinde hissetmenin yanında fiziksel sağlığını da korumanı sağlayacaktır.

Beynini ve Bedenini Düşün

Hepimiz zaman zaman aldığımız gıdaların, çalışma koşullarımızın veya genetik bazı faktörlerin etkisiyle birlikte fiziksel rahatsızlıklar yaşayabiliyoruz. Endüstriyel gıdaların yaygınlaşması ve fast food kültürünün yaygınlaşması ile beraber diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklar gitgide yaygınlaştı. Özellikle 40 yaş öncesinde ciddi bazı genetik sorunlar olmaması durumunda fiziksel rahatsızlıklar yaşamasak da yaş ilerledikçe önemli sağlık sorunları ile karşılaşabiliyoruz. Hemen hemen tüm hastalıklarda tedavinin başarılı olmasının belki de en önemli şartlarından biri erken teşhis olmaktadır.

Erken teşhis için de hekimler tarafından önerilen check up işlemleridir. Mümkünse her yıl mutlaka check up yaptırın. Bu işlemler sırasında tespit edilecek herhangi bir olumsuz fiziksel durum belki de rahatsızlık ilerlemeden durdurulabilmesini sağlayacaktır. Hayatı en iyi şekilde yaşamak için ruh sağlığınıza çok dikkat etmeniz gerekir. Mutlu olmadan en iyi şekilde nasıl yaşanabilir ki? Mutlu olabilmeniz için de öncelikle kendi ruh sağlığınıza önem vermeniz gerekir. Her zaman mutlu olamayabilirsiniz ki bunu yapabilmek zaten imkansızdır. Zaman zaman üzülecek, zaman zaman sinirlenecek, zaman zaman da mutlu olacaksınız. Hayat iniş çıkışlarla doludur, duygularınız da bu iniş çıkışlardan etkilenir. Önemli olan mutsuzluğun süregelmemesidir. Bunun için neler yapmanız gerektiğini yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Hayır Demeyi Öğren

Çevrendeki insanların seni manipüle etmesine izin vermemelisin. Üç çeşit insan davranışı vardır: Agresif, Pasif ve Asertif. Agresif davranışa sahip kişiler çevrelerindeki kimseyi dinlemez, sadece kendi kararlarını önemserler. Diğerlerinin yaşamları, projeleri veya başarıları onların umurunda değildir. Bencil davranır, bencil yaşarlar. Pasif davranış gösteren kişilerin ise kendi kararları yoktur. Başkalarının verdiği kararlara göre hareket ederler. Yaptıkları şeyler hep başkalarının istediği şeylerdir. Kendi kararlarını ifade edemezler çünkü kendilerini yeterli görmüyorlardır. Asertif davranış gösteren kişiler ise kendi kararlarını önemserken başkalarının fikirlerini de değerlendirirler. Kendi fikirlerini ortaya koyabilme kararlılığına sahiplerdir ancak başkalarının fikirlerini de önemserler. Agresif davranış gösteren kişiler mutlu olamazlar çünkü çevrelerindekiler tarafından sevilmezler.

Narsisistik yapıları sebebiyle başkaları tarafından despot olarak nitelendirilirler. Bu kişilerden genelde uzak durulur. Pasif davranış gösteren kişiler ise zaten mutlu olamazlar çünkü kendi fikirlerini açıklayamazlar. Kendi kararlarını uygulama kudretine sahip olamadıkları için hayatlarında hep bir eksiklik vardır. Asertif davranış gösteren kişiler ise kendi hedeflerini ortaya koyup ulaşmaya çalışırken başkalarına da saygı gösterirler. Bunun karşılığında da toplumda saygı görürler. Hayır diyebilmek ve kendi varlığınızı sürdürebilmeniz için asertif davranış sizin için oldukça uygundur.

Diğer İnsanlarla İlişkini Geliştir

Mutlu olmak ve hayatı en iyi şekilde yaşamak için sevmen ve sevilmen gerekiyor. Sevilmek istiyorsan senin de çevrendeki insanları sevmen gerekiyor. İnsanlardan nefret ederek nefret ve zıtlaşma kültürünü geliştirmekten başka bir şey yapmamış olursun. İnsanları karşılıksız şekilde sevmeye çalış ancak bu sana zarar veren insanları da sevmen anlamına gelmiyor. Sana zarar veren kişilerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısın. Diğer insanlarla ilişkini geliştirmenin bir diğer yolu ise uzlaşmaktır. Ülkemizde ne yazık ki son yıllarda uzlaşma kültürünün kaybolmasıyla birlikte insanlar da mutsuz hale geldi. Bir kavgaya karıştığınızı düşünün. Haklı olduğunuzu düşünüyorsunuz ve karşı tarafa şiddet uyguladınız. Sakinleşince düşünüyorsunuz ancak siz de yumruk yemişsiniz. Karşı taraf kaybediyorken siz de kaybetmişsiniz az da olsa. Savaşların kazananı yoktur, iki taraf da kaybeder. Savaşmak yerine mantıklı şekilde uzlaşın.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.