Skip to content Skip to footer

Gelecek Korkusu İle Baş Etmenin 3 Yolu

gelecek korkusu

Gelecek Korkusu İle Baş Etmenin 3 Yolu

Gelecek korkusu yaşıyor musunuz? Gelecek ile ilgili kaygılarınız mı var? Gelecek kaygısı sizi artık yaşamdan bezdirir hale mi geliyor?

Bu duruma dur demek istiyorsunuz ancak gelecek kaygıları ile nasıl mücadele edeceğinizi bilemiyor musunuz?

Başıma kötü birşey gelecek korkusu yaşayan bireylerin yaşamları adeta zindana dönmektedir.

Başına bir şey gelecekmiş korkusu yaşayan bireylerin aile, sosyal, iş ve akademik yaşamları da olumsuz etkilenmektedir.

Peki gelecek korkusu nasıl yenilir? Gelecek kaygısı yaşayan insanların her şeyden önce bu durumu değiştirebilmek için ilk yapmaları gereken şey profesyonel destek almaktır.

Mentalium Psikoloji olarak Kadıköy ve Şişli psikolog kadrolarımızla sizi destek almaya davet ediyoruz.

gelecek korkusu

Gelecek Korkusu Nedir?

Gelecek hakkında neler biliyorsunuz? Gelecek neleri beraberinde getirecek ve neleri sizden götürecek?

Gelecekle ilgili tahmin edebildiğimiz şeyler oldukça kısıtlıdır. Gelecek muammalardan ibaret bir olgudur.

Gelecekle ilgili oluşan korku birçok insanı tedirgin eder hale gelmektedir çünkü gelecek kaygısı, belirsizlik ve korkuyu tetikler.

Gerçekçi olmayan düşünceler genellikle içinde bulunulan durumu tehlikeli olarak değerlendirmeye yol açar.

Mantıklı hareket edemeyeceğimiz sonucuna vardığımızda, gelecek kaygısı hayatımızın birçok alanını etkileyen ve hayatımızı büyük ölçüde sınırlayabilen en güçlü korkularımızdan biridir.

Gelecek korkusu ile depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu gibi diğer psikolojik sorunlar arasında yakın bir ilişki vardır.

Gelecek korkusuyla baş etmek kolay değildir. Bu nedenle, gelecek korkusunun üstesinden gelmek büyük bir zorluk olabilir.

Yine de kendi kaderini tayin ettiği bir hayat yaşamak ve geleceğe iyimserlikle bakmak, uğruna savaşmaya değer bir çabadır.

Gelecek korkusu dediğimiz kavram aslında gelecek ile alakalı düşüncelerimizin bir ürünüdür.

Günlük hayatımıza korkunun baskın olduğu ve yakın gelecekte meydana geleceklere dair aşırı ve işlevsel olmayan korkuların rasyonel görüşlere izin vermediği bir dönemde gelecek korkumuzla uğraşır hale geliriz.

Olaylardan veya zor durumlardan duyulan korku şu şekillerde kendini gösterir.

Hasta olacağımızı, kaza geçireceğimizi, başımıza bir doğal afet geleceğini, işsiz kalacağımızı, savaş veya terör mağduru olacağımızı düşünebiliriz.

Bir sevdiğimizi kaybedeceğimizi düşünür ve geleceğe dair korkular geliştiririz.

Çoğu durumda, kaygı hissini yüzeye çıkarmak, nefesini kesmek veya susturmak için belirli bir tetikleyici veya gerekçe gerekmemektedir.

Çoğu zaman, gelecek korkumuzun gelişmesinden sadece kendi düşüncelerimiz sorumludur.

Kariyerinizde hakikatten başarılı bir konumda bulunmanıza karşılık mevcut işinizi kaybetmekten mi korkuyorsunuz?

Bankada yeteri kadar paranız bulunmasına rağmen aç kalmaktan mı korkuyorsunuz?

Gazete okurken sadece kötü haberlere, cinayetlere ve felaketlere mi dikkatiniz kayıyor?

Gelecek korkusu genellikle kendi olumsuz tutumlarımızın, olumlu düşüncelere izin vermememizin ve bir şeylerin ters gittiğine inanmamıza yol açmasının sonucudur.

Düzenli egzersiz yapıyor ve aslında zinde ve sağlıklısınız ama çok yakında ciddi bir şekilde hastalanmaktan mı korkuyorsunuz?

Bu sorunla yalnız değilsiniz çünkü çok sayıda insan günümüzde bu sorunla mücadele etmeye çalışmaktadır.

Ancak gelecek kaygısı, modern kaygıya değil, psikolojide irrasyonel kaygı olarak adlandırılan bir kaygı biçimine aittir.

gelecek korkusu

Başıma Kötü Birşey Gelecek Korkusu

Başıma kötü birşey gelecek korkusu aslında tipik bir anksiyete tablosudur. Başına bir şey gelecekmiş korkusu yaşayan kişiler bu korkuyla yaşamlarını sürdürürler.

Alvin Toffler Gelecek Korkusu adını verdiği kitabında farklı bireylerin gelecek korkusu karşısında farklı tepkiler sergilediklerini söyler.

Alvin Toffler tarafından tarif edilen belirtiler kaygı, otorite olarak gördüğü güce karşı gösterilen tepki, depresyon ve hissizlik olarak gösterilir.

Bunun sonucunda da Alvin Toffler sosyal, kültürel ve duygusal aktivitelerden uzaklaşır ve içine kapanmaya başlar.

Aslında Alvin Toffler Gelecek Korkusu kitabında bireylerin aynı durumlara farklı tepkiler verebileceğinden bahsetmektedir.

Bu noktada kaygı yaratan durumların olması kişide gelecek kaygısı oluşması için zorunluluk değildir.

Başıma kötü birşey gelecek korkusu dolayısıyla herkes için aynı tetikleyici durumlardan geçerken aynı düşüncelerin olmaması anlamına da gelmektedir.

Başıma kötü şeyler gelecek diyerek düşünmenin farklı zeminleri ve alt yapıları söz konusu olabilir ancak geleceğe yönelik kaygı oluşması için yeterli değildir.

Bu durumu zihnimizin bir tehlike karşısında yarattığı bir strateji üzerinden inceleyelim. Arkadaşlarınızla beraber bir ormana gittiğinizi düşünün.

Arkadaşlarınızdan bir an olsun ayrılmak ve ormanda gezintiye çıkmaya karar veriyorsunuz.

Ardından ormanın derinliklerinde kayboluyor ve ıssız bir bölgede kendinizi buluyorsunuz. Derken bir anda karşınıza bir ayı çıkıyor.

Böyle bir ortamda ayı ile karşı karşıya kaldığınızda korkmanız, hayatınızdan endişelenmeniz ve kaygı yaşamanız ne kadar doğal değil mi?

Hatta doğal olmasının yanında yaşamınızın devamlılığı açısından da oldukça sağlıklı bir duygudur.

Bu durumda insanlar savaş ya da kaç adını verdiğimiz tepkileri verirler. Ya ayıyla savaşır ya da ayıdan kaçmaya çalışırlar.

Peki ya kaygı veya korku duygunuz olmasaydı ve o an için tepkisiz kalsaydınız? Ayının size zarar vermesi gayet olası olabilir.

Şimdi kaygı veya korku sizi tehlikelerden koruyorsa aynı kaygı ve korku duyguları size nasıl zarar veriyor ve hayatınızı adeta zindana çevirebiliyor?

Bu durumda ayırt edici bir koşul olması gerekmektedir. Ormanın ıssız bir bölgesinde bir ayının size saldırma ihtimali oldukça yüksek iken şehrin ortasında size ayının saldırma ihtimali neredeyse yok gibidir.

İşte aşırı veya işlevsiz kaygı ile sağlıklı kaygıyı birbirinden ayırmak bu nedenle oldukça önemlidir.

Başıma kötü birşey gelecek korkusu da işte bu nedenle detaylı ve doğru şekilde incelenmelidir.

Somut kanıtlara bakılmalı ve tekrardan değerlendirilmelidir. Başına bir şey gelecekmiş korkusu yaşayan birinin olması gereken bir ameliyattan önce yaşadığı ölüm korkusu ile ilgili düşüncelerini inceleyelim.

Ameliyat esnasında hayatını kaybedebileceğini ve hatta bunun verilen narkoz sonucu olabileceğini düşünmektedir.

Oysa bunun olması ihtimali 300 bin operasyonda birdir. Bu durumda düşüncelerimizin abartılı oluşu sayesinde gelecek korkusu yaşamaktayız. Psikoterapi sürecinde bu düşüncelerle çalışılmaktadır.

gelecek korkusu

Gelecek Korkusu Hastalığı Var Mıdır?

Gelecek korkusu hastalığı ya da gelecek kaygısı hastalığı olarak adlandırılan bir ruhsal bozukluk yoktur.

Ancak gelecek kaygısı ile ilgili düşüncelerin egemen olduğu ruhsal sorunlar vardır.

Bu sorunların başında oldukça sık görülen yaygın anksiyete bozukluğu gelmektedir.

Yaygın anksiyete bozukluğu bir kaygı hastalığı olarak bilinmektedir. Her an başıma birşey gelecek korkusu yaşayan kişilere anksiyete bozukluğu tanısı koyulabilir.

Ayrıca sevdiklerine zarar gelecek korkusu da bu olumsuz kaygılı ve endişeli düşüncelerin önemli bir kısmını oluşturur.

Başıma kötü şeyler gelecek diyerek kaygılanan bireylerin mutlaka psikoterapi ve gerekiyorsa ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir.

gelecek korkusu

Gelecek Korkusu Nasıl Yenilir?

Gelecek korkusunu nasıl yenerim sorusunu bir süredir kendi kendinize soruyor ancak gelecek korkusu nasıl yenilir cevabını bulamıyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneririz.

Diğer kaygı bozukluklarında olduğu gibi, gelecek korkusunu yenmenin etkili yolları vardır.

Gelecek kaygısı günlük yaşamda bir yüktür ve daha fazla soruna yol açabilir.

Gelecek korkunuz yaygın anksiyete bozukluğundan kaynaklanıyorsa, ilk temas noktanız doktorunuz, psikiyatrınız veya psikoloğunuzdur.

Yaygın anksiyete bozukluğu kolayca tedavi edilebilir. Davranışçı terapi genellikle kaygınızı yönetmenize ve tekrar korkmadan hayattan zevk almaya başlamanıza yardımcı olabilir.

Taşikardi gibi fiziksel semptomlarla kendini gösteren kaygıya bazı ilaçlar da etkili olabilir.

Gelecek korkusunun nedenini bulmak için organik nedenleri ortadan kaldırmalıyız.

Şimdi gelecek korkusunu yenmek için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bu önlemleri almaya başlayın ve bir an evvel psikolojik destek almayı ertelemeyin.

gelecek korkusu

Başına Kötü Birşey Gelecek Korkusu Yaşıyorsan Kanıt Bul

“Ya eğer …” gibi düşünceler bizi rahatsız etme eğilimindedir. Bazen bu düşünceler gerçekle alakası olmayan bir boyuta ulaşabilirler.

Bu nedenle, ilk adım onları kontrol etmektir çünkü korkuya neyin sebep olduğunu anlarsanız.

Korkunun nedenini anlayınca da onunla başa çıkmanın yararlı yollarını bulabilirsiniz. Gelecek korkusu ile ilgili nedenleri inceleyin.

Neden gelecekten korkuyorsunuz ya da geleceğe dair ne sizi korkutuyor? Gelecek kaygısını azaltmak için aktif olarak ne yapabilirsiniz?

Yaklaşan maçtan önce rakibinin güçlü ve zayıf yönlerini dikkatlice değerlendiren ve eğitim kampını buna göre planlayan profesyonel bir sporcu rolünü üstlenin.

Korkularınızı bir kâğıda yazabilir veya sesli düşünebilirsiniz. Dahili bir envanter yapmak için zaman ayırın ve sizi neyin korkuttuğunu düşünün.

Tek tek noktaları bir kâğıda yazın. Bir kontrol listesi oluşturun ve korkunuzun üstesinden nasıl geleceğinizi adım adım öğrenin.

Gelecek korkunuzun üstesinden gelmek için ilerlemenizin bir günlüğünü de tutabilirsiniz.

Başarılarınızı kaydedin ve gelecekte ortak endişelerle başa çıkmanız daha kolay olacaktır.

gelecek korkusu

Gelecek Korkusunu Yenmek İçin Kendinle Konuş

Korku hakkında kendi kendinize nasıl konuştuğunuz önemlidir. Kötü bir şey olacağından endişelenmek zaman zaman doğaldır.

Bu endişeler sizi ele geçirmeye başladığında, kendinize kibar bir dille olumsuzluklara çok fazla zaman ayırmanın sizi hayattaki iyi şeylerin tadını çıkarmaktan alıkoyabileceğini hatırlatın.

Bir şey hakkında endişelenmeye başladığınızda kendinize “Bu gerçekçi bir durum mu acaba?” diye sorun.

Eğer cevabınız hayır ise, bunun yerine enerjinizi şimdiki ana yönlendirmeyi deneyin.

Cevap evet ise, işten izin almak veya acil durum malzemelerini stoklamak gibi bununla başa çıkmak için planlar yapmakta sorun yoktur.

O zaman düşüncelerinizi uzaklaştırmayı deneyin. Şimdilik elimden geleni yaptım diyebiliyor musunuz?

Kendinizi korku veya güvensizlikle eleştirme eğilimindeyseniz, benzer düşünceleri paylaşan bir arkadaşınıza neler söyleyebileceğinizi düşünün.

Muhtemelen olumsuz yargılama yerine olumlu destek sunacaksınız. Kendinize de aynı şefkatle davranın.

Neyden korktuğunuz hakkında konuşmak her zaman kolay değildir, ancak korkularınızı dile getirmek gelecek korkusu ve benzer hisleri hafifletebilir.

gelecek korkusu

Gelecek Korkusunu Yenmek İçin Psikoloğa Başvur

Gelecek kaygısı için yukarda önerdiğimiz tavsiyeler aslında bir nebze sizi rahatlatabilir ancak sağlıksız korku ve kaygıdan kurtulmak istiyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız gerekmektedir.

Psikoterapi sürecinden geçerek siz de kaygılarınıza son vermek yerine bu doğal duyguyu işlevsel ve sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Geleceğe dair korkuların ardında bu duyguya yol açan düşünceler ve davranışlar da olabilir.

Bu nedenle duyguların, düşüncelerin ve davranışların değişimi gerekmektedir.

Eğer siz de gelecek korkusu yaşıyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog ve Şişli psikolog ekibiyle sizin yanınızdadır.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.