Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), yinelenen ve kişinin gerçekleştirmesini istemediği obsesyon (takıntı) ve yinelenen kompulsiyonlardan (zorlantı) oluşan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kişi takıntısının normal dışı olduğunun farkındadır ancak yaşattığı korku o denli güçlüdür ki kişi istemese de rahatlaması için zorlantı dediğimiz davranışları sergiler. Zorlantı aslında takıntının yarattığı kaygı ve endişeyi ortadan kaldırmak için kişinin sergilediği davranışlardır. Bu davranış sergilenince kişi kısa bir süreliğine rahatlar ancak takıntılı düşünce yine aklına girer ve rahatsız eder. Farklı takıntı türleri vardır ve en sık görülenlerden biri de dini takıntı olarak adlandırdıklarımızdır. Yazımızın devamında dini takıntıları inceleyeceğiz.
Dini Takıntı Nedir?
Takıntının farklı türleri olduğundan bahsetmiştik. Bu türlerden biri de dini takıntıdır. Dini takıntı, tüm takıntı bozukluklarının yaklaşık %25-30’unu oluşturacak kadar yaygındır. Dua ederken herhangi bir şekilde dikkati dağılan kişinin tekrardan namaz kılmaya başlaması, eğer tekrardan namaza başlamazsa başına bazı kötü olayların gelebileceğini düşünmesi bir dini takıntı örneğidir. Dinle ilgili metinleri defalarca ve tekrarlayan şekilde okumak ve aşırı ilgi duymak başka bir dini takıntı örneği olabilir. Dini takıntı sahibi kişiler çok sık ve ciddi anlamda günah işleme korkusu yaşarlar. Günah işlemekten kaçınmak onlar için çok yorucu hale gelebilir. Günah işlediğinde bağışlanmayacağını düşünür ve günahtan kaçınmak için takıntılı düşünceler geliştirir. Günahtan kaçınırken ahlak kavramı üzerine çok fazla düşünürler. Kendilerini ahlaki kurallara çok fazla önem vermek zorunda hissederler.
Kimlerde Daha Çok Görülür?
Takıntılar herkeste görülebilir ancak farklı takıntı türleri bazı kitlelerde daha sık görülebilmektedir. Örneğin; temizlik takıntısı daha çok kadınlarda görülmektedir çünkü ev işlerine kadınlar daha yatkın olmuşlardır. Benzer şekilde; dini takıntı da daha çok dini hassasiyeti yüksek kişilerde görülmektedir. Daha katı dindarlarda takıntının gözlemlenme riski daha fazladır. Günah işlemekten korkma, günah işleme konusunda hassasiyeti olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Dini Takıntıdan Nasıl Kurtulurum?
Dini takıntıdan kurtulmanın tek ve kalıcı yolu profesyonel destek almaktır. Kişi kendi kendine bu durumla başa çıkamaz. Takıntı sorunu olan kişiler aslında durumun anlamsız ve yaptıklarının da saçma olduğunu düşünürler ancak yapmaktan kendilerini alamazlar. Bu nedenle de profesyonel desteğe ihtiyaç duyarlar. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir. Buna ek olarak, terapi desteği alınması mutlaka gereklidir. Terapi desteği ile takıntının yarattığı düşünceler ele alınacak ve alternatif düşünceler ile değiştirilecektir.