Skip to content Skip to footer

6 Adımda Depresyonu Nasıl Yenerim

Depresyonu nasıl yenerim?

6 Adımda Depresyonu Nasıl Yenerim?

Depresyondasınız ve depresyonu nasıl yenerim diye mi düşünüyorsunuz? Hatta depresyonu ilaçsız nasıl yenerim gibi sorular zihninizi mi kurcalıyor? Peki gerçekten depresyonu nasıl yenebiliriz?

Depresyon nasıl atlatılır? Depresyon tedavisi için ilaç kullanmak şart mıdır? Ağır depresyondan nasıl çıkılır? Yaşadığım bunalımdan nasıl kurtulurum ve kendimi iyi hissedebilirim?

Depresyondan çıkma yolları nelerdir? Depresyondan çıkmak istiyorum ama depresyondan çıkmanın yolları nelerdir? Bunalıma ne iyi gelir? Depresyondaki insan ne yapmalı?

Depresyondan doğal kurtulma yolları nelerdir? Depresyondan nasıl kurtulabilirim? Depresyona giren bir insan ne yapmalı ve bu hastalıktan kurtulmalıdır?

Şimdi tüm bu soruları ve daha fazlasını yazımızda cevaplamaya çalışacağız. Depresyonu ilaçsız nasıl yenerim sorusuna cevap arıyorsanız ayrıca Mentalium Psikoloji uzman psikologlarından destek alabilirsiniz.

Depresyonu nasıl yenerim ve depresyondan nasıl kurtulurum?

Depresyonu Nasıl Yenerim?

Depresyonu nasıl yenerim sorusuna geçmeden depresyonun ne olduğunu anlamalıyız. Yazımızda ilk amacımız depresyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaktadır.

Doğrudan veya aile üyeleri veya akrabalar aracılığıyla toplumun geniş kesimlerini etkileyen depresyon her şeyden önce bir duygudurum bozukluğudur.

Depresyon, haftalarca veya aylarca süren olumsuzluk hali, hayattan zevk alamama, özgüvende giderek azalma, şiddetli umutsuzluk duyguları gibi olumsuz duyguları içeren bir duygudurum bozukluğudur.

Depresyon genellikle suçluluk, değersizlik ve çaresizlik duygularıyla sonuçlanır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir.

Bununla birlikte, en yaygın semptomlar şunlardır: Üzgün, endişeli veya boşlukta hissedilen ruh halleri, umutsuzluk ve karamsarlık olarak tanımlanabilir ve çoğu gün haftalarca veya aylarca sürebilir.

Depresyonu olan kişiler, normalde keyif aldıkları etkinliklerden zevk alamadıklarını, hatta giyinme ve yemek yeme gibi rutin ve zorunlu ihtiyaçları karşılayacak gücü bulamadıklarını bildirirler.

Çoğu durumda, aile üyeleri ve akrabalar da bu değişikliği fark eder. Ama nasıl yardım edeceklerini bilemezler.

Aynı zamanda kişi yaşadığı olumsuz hisler ve düşüncelerden dolayı depresyonu nasıl yenerim sorusuna da cevap bulamayabilir.

Özellikle majör depresyon gibi şiddetli depresyon türleri tedavi edilemez ise ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Tedavi edilmeyen depresyon, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir.

Bireyler ve etraflarındaki kişiler arasında bozulan ilişkiler, işyerinde sorun yaratabilir ve zamanla daha büyük zararlara neden olabilir.

Majör depresyon olarak da adlandırılan klinik depresyon, kişinin fiziksel, düşünce ve duygusal durumunu bütünleşik bir şekilde etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur.

Depresyondaki bir kişinin birdenbire içinde bulunduğu durumdan çıkması imkansızdır. Klinik depresyon, psikoterapi ve antidepresanlar gibi gerekli tedaviler kullanılmadan aylarca veya yıllarca devam edebilir.

Bu nedenle depresyonu nasıl yenerim sorusunun cevabı da en kısa şekilde terapi ve gerekiyorsa antidepresan kullanımıdır.

Depresyonu olan bazı kişiler durumlarını “derin bir boşluk duygusu” olarak tanımlarken, diğerleri bunu yaşamdan kopuk, boş bir ilgisizlik durumu olarak tanımlar.

Depresyon belirtileri, özellikle erkeklerde sıklıkla şiddetli öfke nöbetleri ve huzursuzluk şeklinde kendini gösterirken, kadınlarda şiddetli uyuşukluk ve yaşama isteği eksikliği görülebilir.

Gençlerde depresyon genellikle üzgünlük nöbetleri yerine huzursuzluk, öfke ve ajitasyon şeklinde kendini gösterir.

Depresyondaki gençler ayrıca baş ağrısı veya karın ağrısı gibi açıklanamayan fiziksel ağrılar yaşayabilir.

Yaşlı yetişkinlerde depresyon, duygusal belirtilerden çok açıklanamayan ağrı ve hafıza kaybı gibi fiziksel belirtiler olarak kendini gösterir.

Ek olarak, yaşlı insanlarda ilave bazı depresyon belirtileri de gözlemleyebilirsiniz. Kişisel hijyenin bozulması ve uygun ilaçların kullanılmaması bu depresyon belirtilerinden bazılarıdır.

Ağlamak, depresyon için illa ki bir teşhis kriteri değildir, ancak birçok kişi depresyondayken önlenemeyen ağlama nöbetleri geçirdiğini bildirir.

Depresyon teşhisi konan kişilerin cinsel yaşamlarında sorun yaşamaları çok yaygındır. Depresyon, orgazm olamama ve ereksiyon sorunları gibi sorunlarla kendini gösterir.

Bununla birlikte, bu tür cinsel problemler uygun tedavi ile iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Seks ihtiyacı beynimizde başlar ve vücudumuzun cinsel organlara ulaşması için ihtiyaç duyduğu komutlar nörotransmiterler aracılığıyla iletilir.

Bu nedenle depresyon teşhisi konan birçok erkek ve kadın, düşük cinsel istek yaşamaktadır.

Özetle, depresyonu kendim nasıl yenerim sorusuna verebileceğimiz cevap bunu destek alarak yapmanızın çok daha kolay olacağıdır.

ilaçsız depresyonu nasıl yenerim

Depresyonu İlaçsız Nasıl Yenerim?

Pek çok kişi ilaç kullanmadan depresyonu yenmek istemektedir. Bu nedenle depresyonu ilaçsız nasıl yenerim sorusuna siz de sahip olabilirsiniz.

Peki depresyonu ilaçsız yenmek mümkün müdür? Aslında bu soruya cevap verebilmek için sizin depresyonu nasıl yenerim konusunda neden ilaçsız depresyon tedavisi arayışınız olduğunu incelemek gerekebilir.

Pek çok kişi antidepresan kullanımından endişe etmektedir. Bu nedenle depresyonu ilaçsız yenmek için uğraşmaktadır.

Antidepresanları kullanmak istemeyen bireylerin bu düşüncelerinin kaynağında antidepresanların bağımlılık yaptığı miti yatar. Şunu çok net söylemeliyiz ki antidepresanlar bağımlılık yapan ilaçlar değildir.

Ancak bağımlılık yapmaması kişinin kendi kafasına göre bu ilaçları eczaneden edinip kullanacağı anlamına da gelmemelidir.

Antidepresanların kullanım yöntemi ve dozu mutlaka uzman bir hekim tarafından ayarlanmalıdır.

Peki hangi durumda ilaca ihtiyacım olacak? Depresyonu ilaçla yenmek gereken durumlar genellikle şiddetli depresyon bozukluklarıdır.

Şiddetli depresyonda ilaç kullanımı gerekmektedir. Eğer majör depresyon sorunu yaşıyorsanız depresyonu ilaçsız yenmek yerine ilaç kullanımıyla eş zamanlı ilerleyen terapi sürecini denemelisiniz.

Peki ya buna rağmen depresyonu nasıl yenerim diyorsanız, o zaman tek çare terapi sürecidir. Psikoterapi süreciyle depresyonu nasıl yenerim sorusuna en uygun cevabı alabilirsiniz.

Psikoterapi kişinin depresyonu yenmek için yapabileceği en doğru hamledir. Peki psikoterapi depresyonu yenmek konusunda ne işe yarar?

Terapi ile depresyonu nasıl yenerim

Psikoterapi İle Depresyonu Nasıl Yenerim?

Depresyonu nasıl yenerim diye soranlara uzmanlar olarak ilk vereceğimiz tavsiye psikoterapi desteği almasıdır. Ayrıca depresyon tedavisi için bazı terapi ekolleri diğerlerine göre daha etkili de bulunabilir.

Örneğin; bilişsel davranışçı terapi, depresyon tedavisinde önemli bir rol oynar. Bilişsel davranışçı terapi tedavisi, orta ve şiddetli semptomları olan depresyon için oldukça başarılı olmuştur.

Bu nedenle depresyonu nasıl yenerim diyorsanız, bilişsel davranışçı terapiler önerilmektedir.

Depresyon için bilişsel davranışçı terapi, etkisiz davranış kalıplarını ve kendini suçlama, umutsuzluk, eylemsizlik, geri çekilme ve kaçınma gibi uyumsuz düşünceleri yok etmeyi amaçlar.

Depresyonu nasıl yenerim sorusunun cevabını bizlere gösteren bilişsel davranışçı terapi ilk olarak 1960’ların başında A.T. Beck tarafından uygulanmıştır.

Beck’in buradaki yaklaşımı, depresif kişinin kendisine, dünyaya ve geleceğe yönelik olumsuz zihinsel projeksiyonlarına dayanmaktadır.

Olumsuz zihinsel tasarımları ortadan kaldırmak için bilişsel ve davranışsal becerilerin öğretilmesini içeren, yapılandırılmış, işbirlikçi, kısa vadeli, problem odaklı bir psikoterapi yaklaşımı kullanılır.

10 ila 20 seans ortalama ile devam eden tedavi süresi boyunca depresif semptomlar önemli ölçüde iyileşir.

Terapide “Yeterince iyi değilim”, “Yakında beni kovarlar ve benim yerime daha iyisini bulurlar” gibi olumsuz düşüncelerin tanımları terapide önce tasvir edilir.

Ardından bunlar objektif olarak değerlendirilir ve daha işlevsel ve dengeli düşünmeye yönlendirilir.

Otomatik olarak en kötüsünü varsayan bir sistem yerine “Yaptığım işte çok iyiyim”, “Ben de herkes kadar iyiyim”, “Ufak bir hatayla olumsuz bir sonuca varılmaz” gibi sağlıklı düşünceler sergilenir.

Bu depresif düşünceleri değiştirmeyi öğrenirken, altta yatan yanlış inançları, varsayımları ve kişisel şemayı da fark etmeli ve değiştirmeliyiz.

Depresyonu nasıl yenerim sorusunu bilişsel davranışçı ekol bu şekilde cevaplamaktadır.

Aynı tedavi hedefleri ve ortalama 8 haftalık farkındalık temelli grup terapisi de depresyon tedavisinde iyi sonuçlar göstermiştir.

Bir dizi çalışma, depresyonun akut döneminde farmakolojik tedavi ile bilişsel-davranışçı terapinin sonuçlarının birbirine yakın olduğunu göstermiştir.

Psikoterapinin nüksetmeyi önlemede yadsınamaz bir avantajı vardır. Bazı uzmanlar, antidepresanlar ve bilişsel davranışçı terapi kombinasyonunun daha etkili olduğunu iddia eder.

Bunu kanıtlayan yayınlar da vardır. Kombine tedavinin özellikle çocukluk çağı travması (ebeveyn kaybı, ebeveyn ayrılığı, ihmal, cinsel istismar vb.) geçirmiş gruplarda daha iyi sonuçlar verdiği düşünülmektedir.

Son yıllarda akut depresyon tedavisinde psikoterapinin ilaç tedavisine benzer sonuçları olduğu, uzun dönem maliyet ve etkinlik açısından ilaçlara üstün olduğu, yan etkiler açısından önemli avantajlara sahip olduğu görüşü hakimdir.

Kombinasyon tedavisi kronik depresyon için idealdir. Bilişsel-davranışçı terapi, nüksleri önlemede ilaçlardan çok daha etkilidir.

Bilişsel davranışçı terapi, üzgün ruh hallerine ve depresif semptomlara tepki olarak ortaya çıkan otomatik olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmada benzersiz bir şekilde etkilidir.

Psikoterapi sırasında semptom şiddeti, Beck Depresyon Ölçeği gibi onaylanmış bir psikiyatrik derecelendirme ölçeği kullanılarak izlenir ve hasta ve terapist semptomların düzelme derecesini tartışır ve derecelendirir.

Bilişsel davranışçı terapinin özü, öğrenilmiş davranışsal ve bilişsel değiştirme becerileri için ev ödevi desteğidir. Danışanların ödevlerini yapmaları tedavi için esastır.

Hareketsiz yaşam tarzının ortadan kaldırılması ve fiziksel aktivitenin önemi depresyon tedavisinde esastır.

Bilişsel davranışçı terapi aynı zamanda hastaya kendi kendisinin terapisti olmayı da öğretir. Depresyonu nasıl yenerim sorusuna artık kişi kendi cevabını verebilecektir.

Özetle, bilişsel davranışçı terapinin depresyon tedavisindeki rolü, işlevsiz ve uygunsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmek için beceri kazanmayı amaçlayan bir müdahaledir.

depresyonu nasıl yenerim sorusunun cevabı için bize ulaşın

Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Depresyondan nasıl çıkılır diye düşünüp internette araştırıyorsanız bu durumu her şeyden önemlisi bir uzman ile görüşmeniz gerekir.

Ancak depresyonu yenmek için sizin de yapabileceğiniz şeyler vardır. Depresyonu nasıl yenerim sorusunun cevabı hem kendi çabanız hem de bir uzmanın desteğini almaktan geçer.

Peki siz ne yapacaksınız? İşte aşağıda depresyonu nasıl yenebileceğinize yönelik bazı tavsiyeleri sunuyoruz.

Depresyonu nasıl yenerim

Duygularını Kendine Saklama

Sizi endişelendiren kötü bir haber veya hayal kırıklığınız varsa, mutlaka bir yakınınıza söyleyin. Onlara nasıl hissettiğinizi söyleyerek “birkaç kez” konuşmak veya ağlamak genellikle yardımcı olur.

Zihnin en temel başa çıkma mekanizmasının ağlamak olduğunu unutmayın. Bunu bir zayıflık olarak algılamayın. Duygularınızı mutlaka ifade etmeye çalışın.

Duygularınızı ifade edememek dahi depresyonun git gide şiddetlenmesine neden olacaktır.

Düşüncelerinizi ifade ettiğinizde aslında düşündüklerinizin çok da mantıklı ve işlevsel olmadığını da fark edeceksiniz.

Depresyonu nasıl yenerim diyorsanız mutlaka duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmeye çalışın.

Depresyonu nasıl yenerim

Aktivasyonu Arttır

Evden çıkın, spor yapın ve bazen sadece kısa bir yürüyüş yapın. Fiziksel olarak formda hissediyorsanız ruhsal olarak da formda olursunuz. Sağlıklı zihin sağlıklı vücutta olur.

Çalışamıyorsanız dahi en azından aktif olmalısınız. Ev işlerine yardım etmek bile size çok iyi gelecektir. Bazen sadece yanmış bir ampulü değiştirmek bile yardımcı olabilir.

Siz ne kadar aktif olursanız depresyonu o kadar kolay atlatabileceksiniz. Depresyonu nasıl yenerim diyorsanız mutlaka aktiviteleri daha çok gerçekleştirmeye çalışın.

Depresyonu nasıl yenerim

Yemeye Dikkat Et

Depresyondayken yemek yemek istemeyebilirsin. Ancak yine de düzenli bir diyete devam etmeniz gerekmektedir. Diyet derken kilo vermekten bahsetmiyoruz.

Diyet aslında sizin yeme düzeninizdir. Yeme düzeninizin bozulmasına asla izin vermeyin. Depresyon sırasında kilo verebilirsiniz. Bu sadece kendinizi daha kötü hissetmenize neden olur.

Taze meyve ve sebzeler genellikle en etkili besinlerdir. Depresyonu nasıl yenerim diyorsanız yeme düzenine dikkat etmeye çalışın.

Depresyonu nasıl yenerim

Alkole Dikkat Et

Depresif duygu ve düşüncelerinizi azaltmak için alkol almayın. Alkol depresyonu kötüleştirir. Kendinizi geçici olarak daha iyi hissetseniz bile bu ruh sağlığı durumu kalıcı değildir.

Üstelik yapmanız gereken işlerin önüne geçiyor ve sizi değersizleştiriyor. Alkol ayrıca fiziksel sağlığınız için de kötü bir seçimdir.

Depresyonu nasıl yenerim diyorsanız alkol kullanımını mutlaka gözden geçirmeniz gerekecektir.

Depresyonu nasıl yenerim

Esrar Depresyon İlişkisine Dikkat Et

Esrar kullanımı biraz rahatlama sağlasa da özellikle ergenler arasında esrar kullanımının depresyonla ilişkili olduğuna dair kanıtlar vardır. Esrar sizin duygu ve düşüncelerinizi sadece bastırır.

Bir sorununuz varsa onu çözmenizi erteler. Sorunları çözmezken rahat olursunuz ve kaçınmanın verdiği bir huzuru hissedebilirsiniz.

Ancak sorunlar bu şekilde çoğalır ve bu durumda sizin depresyonunuz azalmayı bırakın giderek artacaktır.

Bunun için esrarı bırakmak depresyonu nasıl yenerim sorusunun en kısa cevaplarından birisi olacaktır.

Depresyonu nasıl yenerim

Uykuya Önem Ver

Uyuyamazsanız endişelenmeyin. Depresyondaki bireylerin uyku düzeni bozulmaktadır. Rahatlatıcı müzik dinlemek veya uyku pozisyonunuzu değiştirmek yardımcı olabilir.

Böylece vücut dinlenir ve zihin meşgul olmaz. Kaygınız gittiğinde, uykuya dalmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz. Depresyonu yenebilmek için uykuya önem verin.

Depresyonu nasıl yenerim sorusuna kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık ancak daha detaylı bilgiyi merkezimizden alabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.