Skip to content Skip to footer

Sigarayı Bırakmak İçin 3 Yöntem

   

Sigarayı Bırakmak İçin 3 Yöntem

Sigarayı bırakmak bir sigara tiryakisi için hayatında alabileceği en zor ancak en güzel kararlardan birisidir. Sigarayı bıraktıktan sonra kişinin yaşamı olumlu anlamda önemli ölçüde değişimler yaşar.

Ancak sigarayı bırakmak ve uzun vadede tekrar sigara kullanımına dönmemek ise zor bir süreci andırabilir. Dolayısıyla bu süreç boyunca kişinin psikolojik destek alması önerilmektedir. Eğer siz de sigarayı bırakmak isterseniz, bizden psikolojik destek alabilirsiniz.

Sigarayı Bırakmak İçin Tetikleyicilerden Uzak Dur

Sigarayı bıraktıktan sonra en çok zorlanacağın şey, sana sigarayı hatırlatan şeylerdir. Sigara ile birlikte en çok tükettiğiniz şeyin ne olduğunu düşünün ve ondan uzak durun.

Örneğin; sigara ile çay sizin için vazgeçilmez bir ikilisi ise bu ikiliden de uzak durmak gerekir. Sigaradan uzak kalıyorsanız bir süreliğine de olsa size sigarayı hatırlatacak çaydan da uzak durun.

Çevremizde özellikle sigarayı hatırlatan bazı ürünler vardır. Kül tablası, çakmak, sarma makinası, kahve ve alkol bu tetikleyici ürünlerdendir. Sigarayı bıraktığınız ilk zamanlarda bunlardan zor da olsa uzak kalmanız sizi sigaradan da uzak tutacaktır.

Sigarayı Bırakmak İçin Duygularla Başa Çık

Duygu durum değişimleri sigarayı bırakan kişiler için en zorlayıcı durumlardandır. Duygularımız zaman zaman değişiklikler gösterir ve çoğu zaman bu değişimlerle baş etmek için de tiryakiler sigarayı çare olarak görürler.

Sigarayı bırakmak için girişimde bulunduğunuza göre artık bu duygularla baş etmeyi öğrenmeniz gerekir. Aksi takdirde, sigaraya dönüşünüz kaçınılmaz olacaktır. Öfke, bu duyguların başında gelir.

Herhangi bir şeye karşı sinirlendiğinizde rahatlamak için hep sigaraya başvurduysanız, şimdi de sigarayı arayacaksınız. Tekrar sigara kullanımına dönmemeniz için de öfkeyle baş etmeyi öğrenmeniz gerekir.

Sigarayı bıraktığınızda sizi en çok zorlayacak duygulardan biri de mutsuzluktur. Sigaranın içinde bulunan dopamin hormonu sayesinde sigara yaktığınızda geçici şekilde kendinizi mutlu hissedersiniz.

Mutsuz olduğunuzda içtiğiniz sigara size sahte ve kısa süreli mutluluk verir. Bu sebeple bu tip durumlarla karşılaştığınızda tekrar tekrar sigaraya başvurursunuz.

Sigarayı bıraktıktan sonra da kendinizi mutsuz hissettiğinizde sigarayı tekrar arayacaksınız. O halde sigaradan uzak kalmak için sizi mutlu edecek bazı aktivitelere başvurmanızı önermekteyiz.

Sigarayı Bırakmak İçin Hesapla

Sigara günümüzde düzenli ve fazla miktarda kullanıldığında oldukça pahalı bir bağımlılık yapıcı maddedir. Günde ortalama bir paket sigara içen bir sigara bağımlısı olduğunuzu düşündüğümüzde her gün cebinizden 20 TL para çıkmakta.

Ayda 600 TL sigaraya para ödemiş oluyorsunuz. Bir yıl boyunca sigarayı bıraktığınızda biriktirdiğiniz para ise 7200 TL olmakta. Sigarayı bıraktığınızı düşünün ve 7200 TL şeklinde biriktirdiğiniz bu parayla neler yapabileceğinizi düşünün.

Örneğin; 7200 TL’ye yaz aylarında tatil yapabilirsiniz. Yeni bir telefon alabilir, yıl boyunca elektrik, su vb. faturalarınızın önemli bir kısmını veya tamamını bu miktar ile ödeyebilirsiniz.

Bunları hesaplamanın en büyük avantajı size sigarayı bırakmak için vereceği maddi motivasyondur. Profesyonel destek alarak sigarayı bırakabilir ve sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.

Mentalium Psikoloji Kimdir?

2019 yılında Klinik Psikolog Onur Aydın tarafından Kadıköy ilçesi Göztepe semtinde kurulan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. İkinci şubesi 2021 yılında Şişli ilçesi Mecidiyeköy semtinde kurulmuş olan Mentalium Psikoloji bünyesinde uzman klinik psikologlar çalışmaktadır.

Merkezimiz bünyesinde hem bireysel psikoterapi hem de aile ve çift terapisi hizmeti sunulmaktadır. Bireysel psikoterapi hizmeti sunma konusunda uzmanlarımızın tamamı gerekli yetkinliğe sahiptir.

Uzmanlarımızın tamamı psikoloji lisans eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı profesyonelleridir. Lisans eğitimlerini tamamlayarak psikolog unvanı kazanan uzmanlarımız bunun ardından klinik alanda uzmanlaşabilmek için klinik psikoloji yüksek lisanslarını tamamlamışlardır.

Ardından uzmanlarımız en az bir psikoterapi ekolünde bilgilerini teorik eğitimler ve süpervizyonlarla psikoterapist olabilmek için genişletmişlerdir.

Bu süreçte gerek tecrübeli gerekse donanımlı psikoterapistleriyle beraber merkezimiz bireysel psikoterapi ve aile çift terapisi hizmeti sunmaktadır. Başlıca bireysel psikoterapi hizmetlerimiz arasında bağımlılık, depresyon, anksiyete bozuklukları, travma, obsesif kompulsif bozukluk, DEHB, sosyal fobi ve özgül fobiler bulunmaktadır.

Ayrıca kişinin günlük yaşamında başa çıkamadığı tüm sorunlarda çalışmaktayız. Ayrıca çiftlerin de aralarında aşamadıkları sorunları aşmalarına yardımcı olabilecek şekilde çift terapisi desteği de sunuyoruz.

Merkezimizde aile ve çiftlere yönelik çalışan uzmanlarımızın yanında çocuk, ergen ve yetişkin psikoterapisi konusunda uzmanlaşmış profesyonellerimiz bulunmaktadır.

Sigarayı bırakmak kolay olabilir ancak sigaradan uzak kalmayı sürdürmenin zor yanları elbette olacaktır. Bu noktada sigarayı bırakmak için hem süreç öncesi hazırlık aşamasında hem de bıraktığınız andan itibaren psikolojik destek almak oldukça önemlidir.

Psikolojik destek ile birlikte bu mücadelede kendinizi daha güçlü hissedebilir ve çok daha uzun vadeli ve kalıcı şekilde sigaradan uzak kalabilirsiniz.

Eğer siz de sigarayı bırakmak istiyor ancak bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, önce yazımızı okuyabilir ve daha sonra bizden bu konuda psikolojik destek almaya başlayabilirsiniz.

Psikolog Kimdir?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark hakkında değerlendirmeler yapmadan önce iki ruh sağlığı profesyonelini de incelemek gerekir. Psikolog, üniversitelerin psikoloji lisans programlarını bitiren ruh sağlığı çalışanlarıdır.

Psikoloji lisans eğitimi fen edebiyat fakültelerinde gerçekleşmekte olup 4 sene boyunca sürmektedir. Psikoloji lisans programı ülkemizde mezunlarını verdiğinde mezunlar psikolog ünvanını almaktadır.

Psikoloji mezunları psikolog ünvanı alır ancak psikolog olarak çalışacakları alanlar ile psikoterapist olarak çalışacakları alanlar aynı değildir.

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark ne kadar önemli ise psikolog ile psikoterapist arasındaki fark da bir o kadar önemlidir ve fark önemli ölçüde değerlendirilmelidir.

Psikologlar dört yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimlerini almadan da bazı kurumlarda çalışabilirler. Örneğin; psikolog ünvanı ile huzurevlerinde, kreşlerde, okullarda, cezaevlerinde, sivil toplum kuruluşlarında, özel sektörde insan kaynakları vb. bazı pozisyonlarda çalışabilirler.

Ancak hastane, klinik veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde psikologlar yalnızca lisans eğitimlerini tamamlamaları koşulu ile istihdam edilmezler. Bunun nedeni de psikologların psikolojik danışmanlık merkezi vb. bazı kurumlarda psikoterapi hizmeti sunmalarıdır.

Psikoterapinin ne olduğunu yazımızın devamında inceleyeceğiz çünkü psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark incelenirken psikoterapiden bahsetmemek olmayacaktır.

Peki psikoterapistin psikologdan farkı nedir? Psikologların dört yıl süren psikoloji lisans eğitimlerini tamamlamaları halinde bazı kurumlarda hizmet verebileceklerini söylemiştik. Ancak bu hizmete psikoterapinin dahil olması mümkün değildir.

Psikoterapinin psikolog tarafından sunulabilmesi için psikoloğun mutlaka lisans eğitimine ek olarak yüksek lisans eğitimini de tamamlaması da gerekmektedir. Üstelik yüksek lisans eğitiminin de psikoterapist olarak çalışılabilmesi için herhangi bir alanda yapılması mümkün değildir.

Eğer kişi çocuk, ergen veya yetişkin bireylere psikolojik danışmanlık veya psikoterapi hizmeti sunmak istiyorsa yüksek lisans eğitimini klinik psikoloji alanında tamamlaması gerekmektedir.

Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayan psikolog artık klinik psikolog ünvanı almaktadır. Klinik psikolog bu sayede klinik alanda çalışma deneyimini elde edebilir ve kişilerle psikoterapiyi gerçekleştirebilmek için önemli bir adımı daha tamamlamıştır.

Ancak bir klinik psikoloğun psikoterapi seansı gerçekleştirebilmesi için bu emekler de yetmemektedir. Klinik psikologlar uzmanlık eğitimlerinin ardından bazı mesleki terapi eğitimlerini de tamamlamaya yönelirler.

Psikoterapi ekollerine yönelik eğitimler uzun süreli ve bir hayli masraflı eğitimlerdir ancak bu eğitimler psikoterapist olmak için özellikle alınması gereken donanımı sağlarlar.

Birçok psikolog ayrıca psikoterapist olabilmek için kendisi de psikoterapi sürecinden geçmektedir. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark kadar psikolog olmak ile psikoterapist olmak arasında da çok önemli farklar vardır.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.