Skip to content Skip to footer

Neden Öfkeleniyorum?

Öfke, doğru şekilde yaşandığında mutluluk, üzüntü veya stres gibi normal bir duygudur. Hepimiz zaman zaman öfkeleniriz ancak bazıları öfke patlamaları yaşar. İşte bu noktaya gelindiğinde öfke kişiye ciddi zararlar verebilir. Haberlerde gördüğümüz cinayetlerin önemli bir kısmı anlık öfke patlamaları sonucunda yaşanan durumlardır. Öfkenin şiddeti kişinin yaşantısını belirlediği gibi toplumları da önemli ölçüde etkiler çünkü toplum bireylerden oluşan bir topluluktur. Öfke doğal bir duygudur ancak öfkenin fazlası zararlıdır demiştik. Aşırı öfke neden ortaya çıkar? Bu soruyu yanıtlamadan önce ülkemizdeki öfke sorununu 2019’da yapılan bir araştırma üzerinden inceleyelim.

Dünyanın en öfkeli 6. Ülkesi Türkiye

Gallup 2019 Global Duygular Raporu’na göre Türkiye en öfkeli altıncı ülke durumundadır. Listede birinci sırada Ermenistan yer alırken bu sıralamayı Irak, İran, Filistin ve Fas takip etmiştir. 143 ülkede 1000 yetişkin üzerinde yapılan bu araştırma Türk insanın öfke kontrol konusunda ciddi derecede sorunlar yaşadığını göstermektedir. Bu rapordaki verileri ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddet, cinayet, yaralama vb. adli olayların artışı da doğrulamaktadır. Toplum olarak öfkemizi kontrol etmekte zorlandığımız artık bir gerçek halini almıştır. Peki neden aşırı öfke yaşıyoruz?

Birbirimizi Anlamıyoruz

İnsanlar karşısındaki kişi tarafından anlaşılmadığını hissettiğinde öfkelenir. Gerek iş dünyasında gerekse sosyal yaşantımızda karşımızdaki birey tarafından anlaşılmadığımızı hissettiğimiz için öfkelenebiliyoruz. Bazılarımız öfke duygusunu bastırabiliyor veya bunu olumlu şekilde ifade edebiliyorken bazılarımız ise bunu öfke patlaması şeklinde yaşayabiliyor. Bunun neticesinde de işyerinde tartışmalar sonucu işten atılma, evde tartışma sonucu şiddet vb. öfkenin olumsuz sonuçlarını yaşayabiliyoruz. Günümüzde insanlar artık hızlanan hayat şartları nedeniyle birbirlerini saygı ile dinlemeyi unuttular. Dinlenilmediğini ve kendisine saygı gösterilmediğini düşünen kişi de bunu öfke ile dile getirme yolunu seçebiliyor.

İhtiyaçlarımızı Karşılayamıyoruz

Öfke patlamalarının yaşanmasında ekonomik sorunların rolü büyüktür. Özellikle ekonomik sorunlar yaşanan ülkelerde öfke diğer ülkelere göre çok daha ciddi bir sorun teşkil eder. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan ve hayatta kalmakta dahi zorlanan kişi öfke sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Ekonomik sorunlar ülkemiz için yeni bir kavram olmasa da yılların birikimi sonucu toplumsal öfke de tırmanışa geçmiş olabilir. Lüks ihtiyaçların dışında kişinin hayatta kalabilmesi için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayamaması halinde öfkeli tepkiler vermesi kaçınılmaz hale gelir. Söz konusu rapordaki ilk sıra ülkelerine baktığımızda hepsinin ya savaş ortamında ya da ekonomik zorluklar içerisinde yaşadığını görebiliyoruz.

Kendimizi Doğru İfade Edemiyoruz

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri birçok insanın kendini doğru şekilde ifade edememesidir. Hepimiz olumlu veya olumsuz duyguları zaman zaman yaşarız. Örneğin; haksızlığa uğradığımızı düşünebiliriz ve bu durum canımızı çok sıkar. Bu can sıkıntısıyla baş edebilmek ve sorunu çözebilmek için de kendimizi karşı tarafa doğru şekilde ifade etmemiz gerekmektedir. Kendimizi ve yaşadığımız duyguları doğru ifade edemezsek, öfke birikir ve sonucunda patlama şeklinde açığa çıkar. Kaçımız duygularımızı aile içinde, işyerinde veya arkadaş ortamında doğru şekilde ifade edebiliyoruz? Birçoğumuz için bu sorunun cevabı olumsuz olacaktır. Birçoğumuz yaşadığımız duyguyu ifade etmekte zorlanıyoruz çünkü yanlış anlaşılmaktan çekiniyoruz. Bu sebeple duygularımızı rahat ifade edemeyip yaşadıklarımızı öfke ile ifade yoluna gidiyoruz.

Öfke kontrolünü nasıl sağlarsınız? Öfke kontrolünü sağlarken neler yapmalıyız? Tüm bu soruların cevabını mentaliumist.com/ofke-kontrolunu-nasil-saglarsiniz/ yazımızda sizler için hazırladık.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.