Skip to content Skip to footer

Boşanma Sonrası Çocuğun Yeni Düzene Uyumu

Ailede boşanmadan en çok etkilenen üye çocuktur. Ebeveynler boşandıktan sonra yeni hayatlarına çocuğa göre daha kolay uyum sağlarlar ancak çocuk için süreç daha zor ve uzun geçer. Çocuk bu süreçte birçok davranış değişikliğiyle birlikte uyum sorunlarını belli eder. Ailenin boşanma süreci ve sonrasında çocuğa daha hassas davranması gerekir. Her çocuk az veya çok boşanmadan etkilenir. Bazı çocuklarda bu yeni durum onarılması yıllar süren sonuçlara yol açarken bazı çocuklarda etkiler kısa süreli ve onarımı kolaydır. İki sonucunda ortaya çıkmasındaki en önemli neden ebeveynlerin çocuğa yaklaşımlarıdır. Yazımızın devamında boşanma sonrası çocuğun yeni yaşamına uyumunda ebeveynlerin neler yapabileceğini inceleyeceğiz.

Değişimden Mümkünse Kaçının

Boşanma sonrası çocuğun evden ayrılışı söz konusu olabilir. Velayeti alan ebeveyn çocukla birlikte farklı bir şehre taşınabilir. Farklı şehre gidiş süreci ile beraber çocuğun okulunun da değişmesi gerekir. Aynı zamanda oturduğu semtteki arkadaşlarına da veda etmesi gerekir. Çocuğun velayetinin annesine verildiğini düşünelim. Anne çocuğunu da yanına alarak ailesinin yaşadığı memleketine gitmeye karar veriyor. Çocuk babasından ayrılığı yetmezmiş gibi mahalleden arkadaşları ve okul arkadaşlarından da ayrılmak zorunda kalıyor. Çocuğun ruhsal olarak yaşadığı zor süreci mümkün olduğu kadar az zorlaştırmak için ebeveyn olarak majör yaşam değişikliklerinden kaçının.

Boşanan ebeveynlerin yeniden bir başkasıyla evlenmesi ise özellikle kısa bir süre sonra gerçekleşiyorsa çocuk için çok daha zor bir durum oluşturur. Boşanan çiftlerin doğal olarak yeniden evlenme ihtiyacı doğabilir ve bu anlaşılan bir durumdur. Ancak boşanan kişilerin başka biriyle yeniden evlenmesi en az bir sene ertelenmelidir. Çocuğa bu durumun yaşanmasının doğal olduğu açıklandıkça bir sene sonra tekrar bir evlilik düşünülebilir. Çocuğun mümkünse boşanma sonrası ev değiştirmemesi ve aynı evde kalması da tavsiye ettiğimiz bir seçenektir. Boşanma sonrasında evden ayrılacak ebeveynin evden bir anda çekip gitmesi de önerdiğimiz bir davranış değildir. Bunun yerine bu ebeveynin evde kalış süresinin giderek azalması daha iyi bir yöntemdir.

Çocuğun Manipülasyonuna Gelmeyin

Boşanmış ebeveynlerin yaptığı en önemli hatalardan biri çocuğun boşanma sürecinden daha az etkilenmesi için onun her istediğini yapmaktır. Çocuğun boşanma sürecinden daha az etkilenmesi gerektiği doğrudur ancak doğru yöntem her istediğini yapmak değildir. Çocuk eğer ebeveynlerinin bu davranış tarzını anlarsa, onları manipüle ederek istediklerini elde etmek için bu durumu kullanır. Örneğin; boşanma öncesi çocuğa hayır demeyi bilen anne boşanma ve çocuğun yaşadıklarından kendisini sorumlu tutarak çocuğa hayır diyemezse sorun var demektir. Çocuklara bu şekilde yaşamlarının sorumluluğunu alma ve disiplinle alakalı yardımcı olamazsınız. Çocuğa her istediğini yaparak değil yeni yaşamına uyumunu kolaylaştırarak yardımcı olunması gerekir.

Çocuğun Evini Belirleyin

Boşanma sonrasında çocuğun velayeti ebeveynlerden birine verilir ancak velayeti alamayan ebeveynin belli zamanlarda çocuğu görme hakkı vardır. Bu süre zarfında çocuk birlikte yaşamadığı ebeveynin evine gitmektedir. Bu noktada çocukla birlikte yaşamayan ebeveyne çok önemli bir görev düşer. Çocuk her ne kadar yalnızca belli sürelerde ebeveyniyle evinde zaman geçirse de ona ait bir odanın olması kesinlikle önerilir. Çocuğun bu odada her geldiğinde oynayabileceği oyuncakları, giyeceği kıyafetleri ve hep aynı yerde yatacağı bir yatağı olmalıdır. Ancak bu anlaşmalı olarak zaman zaman bir ebeveynde zaman zaman diğerinde kalması anlamına gelmez. Çocuğun bir evi olmalıdır ve çocuk sürekli pinpon topu gibi oradan oraya dolaşmamalıdır. Çocuğun kendi evine karşı aitlik hissi yaşaması sağlıklı ve istenen bir histir.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.