Skip to content Skip to footer
panik atak tedavisi

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi var mı? Evet, kesinlikle panik atak tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır. Üstelik panik atak tedavisi görenlerin yorumları da oldukça başarılı bir iyileşme oranı olduğunu ortaya koymaktadır. Yazımızın devamında panik bozukluk tedavisi ile ilgili pek çok soruyu sizin için cevaplayacağız. 

Panik atak tedavisi ilaçları nelerdir? Panik atak tedavisi ne kadar sürer? Panik atak bitkisel tedavisi olan bir rahatsızlık mıdır? Lohusalıkta panik atak tedavisi nasıl gerçekleşir? Panik atak nasıl geçer? Panik atak kesin tedavisi var mı? Tek seansta panik atak tedavisi doğru bir söylem mi? 

Panik atak nasıl olur? Panik atak belirtileri yaşayan herkes panik bozukluk tanısı alır mı? Panik atak nasıl başlar ve panik atak hastalığı nasıl ilerler? Yazımızı okuduktan sonra Kadıköy psikolog ekibimizden psikolojik destek almaya ne dersiniz?

panik atak tedavisi psikolog desteğiyle gerçekleşir

Panik Atak Nedir?

Panik atak kişinin ortada herhangi bir yaşamsal tehlike veya tehdit olmamasına rağmen kendini tehlike veya tehdit altında hissetmesi yoluyla ortaya çıkan bir ruhsal sorundur. Panik bozukluk ise panik atakların devamlılığı ile kendisini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Panik atak halinde kişide atak halinde gerçekleşen ölüm korkusu hakimdir. 

Panik atak yaşayan kişiler kalp krizi geçirebileceğini düşünebilir. Gerçekten de panik atağı yaşayan bireylerde kalp krizini bire bir andıran belirtiler yaşanabilir. Kişi soğuk terler döker ve göğüs ağrısı yaşar. O anda kalp krizi geçirdiğine oldukça emindir ve çevresindekilere kriz yaşadığını ifade eder. 

Çevresindeki bireyler de hal ve tavırlarından yola çıkarak onun kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Halbuki kişi kalp krizi geçirmiyor ve yalnızca panik atak tedavisi için ihtiyaç duyuyordur. Panik atakta yalnızca kalp krizi geçireceğine yönelik düşünceler ve hisler gerçekleşmez elbette. 

Aynı zamanda kişi beyin kanaması geçirdiğini veya felç olacağını da düşünebilir. Bunlara ek olarak, kontrolü yitireceğini ve delireceğini de düşünebilir ve bunlar da panik atak belirtileri arasında yer almaktadır. Panik atak 15-30 dakika sürebilir ve yavaş yavaş etkisini yitirebilir. 

Nadiren de olsa 1 saat gibi süren panik atakları da mevcuttur. Panik atak kendiliğinden ortadan kaybolur ancak zaten kişide panik bozukluk varsa tekrar atakları yaşayacaktır. Peki panik atak nasıl başlar ve panik bozukluğa dönüşür? Aslında bu durum bir günlük bir süreç değildir ve zamana yayılmış durumdadır. Şimdi panik atak nasıl başlar sorusuna cevap verelim.

istanbul kadıköy panik atak tedavisi

Panik Atak Nasıl Başlar?

Panik atak belirtileri yaşayan kişiler ciddi derece korku, kaygı ve endişe yaşarlar. O anda ölüm korkusu içerisindeyken kalp krizi geçireceklerini düşündükleri için sağlıklı düşünemezler. Hemen en yakınındaki kişiden yardım isterler. Yalnızlarsa hemen hastanenin acil servisine gitmeye çalışırlar. 

Hastaneye vardıklarında ise gerçekten ciddi bir korku tablosu hâkim olduğu için ve kalp krizine benzer belirtiler var olduğu için hiçbir hekim o anda panik atak tedavisi ihtiyacı olduğunu düşünme riskine giremez. Hemen acil serviste kardiyolojik test ve tetkikler gerçekleştirilir. Ardından kişinin test ve tetkikleri doğrultusunda kişinin kalp krizi geçirmediği anlaşılır. 

Acil servisteki hekim tarafından kalp krizi geçirmediği söylenen kişi oldukça rahatlar. Kendisine acil serviste sakinleştirici ilaç verildikten sonra kişi özellikle de acildeki hekim tarafından panik atak tedavisi için psikolog veya psikiyatristlere yönlendirilir. 

Ancak ne yazık ki pek çok kişi kendisinde fiziksel bir rahatsızlık olmadığını düşünerek o gün rahatladığı için panik atak tedavisi için başvuruda bulunmayabilir. Ancak panik atak tedavisi için herhangi bir girişimde bulunmayan birey bir süre sonra panik atağı tekrar yaşayacaktır. 

İşte bu noktada bir sonraki atağın geleceği süreye kadar geçen zamanda beklenti anksiyetesi dediğimiz kaygı durumu ortaya çıkar. Panik atak hastalığı oluşması için atakların birden fazla kez gerçekleşmesi gerekmektedir. Panik atakların sıklaşmasıyla kişi artık panik atak tedavisi için başvuracak duruma gelir. Peki panik atak tedavisi var mı?

panik atak tedavisi var mı

Panik Atak Tedavisi Var Mı?

Evet, panik atak tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır. Panik atağın tedavisi için en sık kullanılan iki yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapi desteğidir. Panik atağın tedavisi için bazı durumlarda ilaç tedavisi mutlaka gerçekleşmesi gerekli olan bir tedavi protokolüdür. 

Ancak her ne koşulda olursa olsun, psikoterapi panik atak tedavisi için şarttır. İlaçların desteği için psikiyatriste başvurulmalıdır. Uzman hekimle görüşmeye gidildiğinde hekim şikayetlerinizi ve var olan panik atak belirtileri ile ilgili sorunları dinleyecektir. Ardından muayene sonunda size gerekli psikiyatrik ilaçlar reçete edilecektir. 

Reçete edilen ilaçları günü gününe kullanmalı ve doktorun verdiği dozu kesinlikle doktorun bilgisi olmadan değiştirmemelisiniz. Panik atak tedavisi için ilaç desteğine ek olarak psikolojik destek (psikoterapi) gerekli olacaktır. Psikoterapi denilince elbette pek çok farklı psikoterapi ekolü akla gelmektedir. 

Ancak özellikle bilişsel davranışçı terapi panik atak tedavisi için en etkili yöntemdir. İlaçsız panik atak tedavisi denilince akla gelen ilk yöntem ve en çok tavsiye edilen ekol olması duygu, düşünce ve davranışların değişimini getirmesinden kaynaklanır. Bilişsel davranışçı terapi panik atak tedavisi uygulayan Kadıköy psikolog kadromuzca da başarıyla uygulanmaktadır. 

Bilişsel davranışçı terapinin amacı, kişinin kendisini olmadığı halde tehlike ve tehdit altında hissetmesine neden olan kaygılı düşüncelerini değiştirmektir. Aslında kaygı olarak tanımladığımız duygumuz bizi her türlü tehdit ve tehlikeden koruyan sağlıklı bir duygudur. 

Bu sağlıklı duygu aşırı, işlevsiz ve çarpıtılmış hale geldiğinde ise tamamen sağlıksız olmuş olur. Kaygı sağlıksız boyuta geldiğinde kişiyi tehlike ve tehditlerden korumak amacını da yitirmiş olur. Bu durumu yanlış alarm sistemine benzetebiliriz. Bulunduğunuz binada bir yangın alarmı bulunduğunu düşünün. Olası bir yangın anında sizi bu butona basmak hem koruyacak hem de tahliye etmenize yardımcı olacaktır. 

Ancak bir de şöyle düşünün. Bu yangın alarmı gerçekten yangın olmadığı halde çalarsa ne olur? Binadaki herkes korku dolu anlar yaşar ve kaos ortaya çıkabilir. Panik atak tedavisi gereken kişinin zihninde de böyle bir yanlış alarm vardır. Bu yanlış alarm panik atak tedavisi süresince psikoterapi seanslarında ele alınmaktadır. 

Kaygı, korku ve endişenin egemen olduğu panik atak tedavisi esnasında bilişsel davranışçı terapi ekolü uygulanıyorsa en çok düşüncelere odaklanılır. Olumsuz düşüncelerin olumlu ve işlevli olanlarıyla yer değiştirmesi hedeflenir. Kişinin bilişsel açıdan yeniden yapılandırılması sağlanmaya çalışılır. 

Panik atak tedavisi süresince olumsuz düşünceler değiştikçe olumsuz duygu ve davranışlar da azalmaya başlar. Bu sistematiğin değişimi ile beraber elbette nefes egzersizleri vb. pek çok uygulama da panik atak tedavisi için önemlidir. Peki panik atak tedavisi ne kadar sürer?

panik atak tedavisi ne kadar sürer

Panik Atak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Panik atak tedavisi ortalama 10-12 seans sürmektedir. Ancak buna kesin karar vermek için Kadıköy psikolog kadromuzdaki uzmanlarla görüşmeniz ve durumu beraber analiz etmeniz gerekmektedir. Panik atak tedavi sürecinin ne kadar devam edeceğini tedavinin şekli de belirlemektedir. 

Örneğin; bazı panik atak hastaları hem ilaç tedavisi hem de psikolojik destek aldığı için bu süreci daha hızlı atlatabilmektedir. Ancak panik atak tedavi sürecinin ne kadar süreceğini belirleyen pek çok etken vardır. Bu durum danışandan danışana değişmektedir ancak ortalama 10-12 seans içerisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki internette tek seansta panik atak tedavisi uygulandığı bilgisi kesinlikle gerçekleri yansıtmamaktadır. Panik bozukluk nasıl tek bir atakla gerçekleşmiyorsa tek seansta panik atak tedavisi de gerçekleşmesi mümkün olan bir şey değildir.

panik atak tedavisi ile panik atak nasıl geçer

Panik Atak Nasıl Geçer?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki panik atak evde tedavi edilebilecek veya kişinin kendi başına destek almadan yenebileceği bir ruhsal rahatsızlık değildir. Panik atak yaşayanların yorumları baz alındığında pek çoğunun profesyonel destek alana dek defalarca kendi başlarına kurtulmaya çalıştıkları ancak başaramadıklarını da görmekteyiz. 

Panik atak tedavisi alırken sizin de tedavi sürecine ek olarak yapabileceğiniz şeyler vardır. Panik atak tedavisi için size verilen programa mutlaka uymaya çalışın. Size uzman hekim tarafından verilen ilaçları düzenlenen doz ve sürede kullanmayı asla ihmal etmeyin. 

Ayrıca panik atak tedavisi için mutlaka psikolojik destek almaya başlayın. Psikolojik destek alarak özellikle bilişsel davranışçı yöntemle yaşam boyu kaygı duygusunu kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Panik atak nasıl geçer sorusuna bir diğer cevabımız ise uyku düzeninizi dengelemektir. 

Uyku sorunları ile panik atak hastalığı arasında önemli bir bağlantı vardır. Uyku sorunları panik atakların şiddeti ve sıklığını arttırmaktadır. Uyku düzeni konusunda psikolojik destek alırken Kadıköy psikolog kadromuzdaki uzmanlarımız size bazı egzersizler verecektir. Bu egzersizleri uygulamanız halinde uyku düzeninizi oturtabilmeniz daha kolaylaşacaktır. 

Uyku düzeninin sağlanması için mutlaka belli saatlerde uyumanız ve uyku saatini stabil hale getirmeniz gerekmektedir. Panik bozukluk nasıl geçer sorusuna bir diğer cevabımız da alkol, uyuşturucu, kafein ve tütün ürünlerinden vazgeçmekten geçer. Panik ataktan kurtulmak için alkol miktarını oldukça azaltmalı ve eğer alkol bağımlılığı gibi bir sorununuz varsa mutlaka psikolojik destek almalısınız. 

Alkol ilk başta panik atakları azaltmak için etkili bir yöntem gibi görünebilir ancak zamanla panik ataktan kurtulmak bir yana daha şiddetli ataklara yol açar. Uyuşturucu maddeler için de benzer bir durum söz konusudur. Özellikle alkol veya madde bağımlılığı gibi ciddi sorunlarınız mevcut ise mutlaka bu konuda tıbbi ve psikolojik destek almanızı öneririz. 

Aksi takdirde, panik atak tedavisi için bazı başarısızlıklar söz konusu olabilir. Tütünü azaltmak ve içilen sigara sayısını minimuma indirmek oldukça etkili sonuçlar verecektir. Kafein içeren ürünlerden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır çünkü anksiyete atakları ile kafein arasında önemli bir bağlantı vardır. 

Her ne kadar panik atak esnasında ağır sportif faaliyetlerde bulunmanız önerilmese de atak dışı anlarda düzenli spor yapmanız atakların sıklığı ve şiddetinde azalmalara yol açacaktır. Haftanın birkaç gününde düzenli spor yapmaya başlayın. Panik atak tedavisi elbette oldukça önemlidir ancak tedavi sürecinde sizin de tedaviye destek olabilecek bazı adımları atmanız mümkün olabilir. 

Panik ataktan kurtulmak için yalnız başınıza hareket etmenize gerek yoktur. Atağa karşı mutlaka araştırmalar yapın ve tedavi seçeneklerini detaylı olarak inceleyin. Pek çok panik atak hastası birey panik bozukluk tedavisi için geç kalmaktadır. Bu durum kişinin sosyal yaşamını ve iş hayatını dahil pek çok yönünü etkiler. 

Kişinin zamanla panik ataktan kurtulma ile ilgili soru işaretleri artar. Bunun yerine tedavi seçeneklerini araştırmalı ve bir an evvel psikolojik destek almak için harekete geçmek gerekir. Mentalium Psikoloji olarak Kadıköy psikolog ekibimizle size panik atak tedavisi sunmak ile ilgili yardımcı olabiliriz.

Şimdi Randevu Alın!

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.