Skip to content Skip to footer

Kaygıyı Azaltan Nefes Egzersizi

Nefes almak; insanın en gerekli ve en temel hareketidir. İstemsiz bir şekilde nefes alırız. Her gün yaklaşık 22 bin defa nefes alıp vermekteyiz. Ancak çoğumuz yalnızca hayatta kalabilmek için nefes almaktadır. Doğru nefes alıp vermek ise yalnızca öğrenerek uygulanabilecek bir beceridir. Doğru nefes teknikleriyle nefes alıp verme birçok durumda bize yardımcı olur. Öfkeli anımızda öfke kontrolümüzü sağlar. Sigara tiryakilerinin sigara krizlerini atlatmalarına yardımcı olur. Olumsuz düşüncelerimiz ve duygularımızın bize zarar verebilecek davranışlara dönüşmesini engelleyebilir. En etkili kullanıldığı alanlardan biri de kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin atak sırasında gevşemelerinin sağlanmasıdır. Bugünkü yazımızda bebeklerin nefes alma tekniğini uygulayarak nasıl kaygı daha kolay mücadele edebileceğinizi inceleyeceğiz.

Bebeklerin Tekniğini Uygula

Bebek ve çocukların yetişkinlere göre daha doğru şekilde nefes alıp verdiğini biliyor muydunuz? Bebeklikte ve çocuklukta karnımızdan nefes alıp veririz. Bebek ve çocukların yetişkinlere göre daha mutlu, huzurlu, stres ve kaygı sorunu olmamasının nedeni de aslında nefes tekniğinin farkıdır. Ergenlik dönemine girişimizle beraber karın yerine göğüs merkezli solunumu yapmaya başlamış oluruz. Karnımızdan soluk alıp verirken şimdi göğüsten soluk alıp vermeye başlayınca stresle, kaygıyla, öfkeyle veya huzursuzlukla mücadelemiz de zorlaşır.

Bebeklerin nefes tekniğini uygulamak için öncelikle elinizi karnınızın üstüne koymalısınız. Burnunuzdan nefes alın ve karnınızın şiştiğini hissedin. Karnınızı şişirebildiğiniz kadar şişirmeye çalışın. Karnınız iyice şiştikten sonra, nasıl ıslık çalma hareketini yapıyorsanız o şekilde olmak üzere biriken havayı ağzınızla verin. Bu alıştırmayı yaptıkça nefes alma süresini de arttırabilirsiniz. Örneğin; iki saniye süreyle nefes alıyorsanız daha sonra dört saniye nefes alarak bu alıştırmaya başlamayı deneyin. Sonra dört saniye yerine sekiz saniye deneyin. Yapabildiğiniz ve sizi artık zorladığını fark ettiğiniz ana kadar alıştırmaya devam edin.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu tekniği istediğiniz pozisyonda gerçekleştirebilirsiniz. İster ayakta ister otururken isterseniz yatarak bunu uygulayabilirsiniz. Uygularken rahat giyim tarzına sahip olmanız önerilmektedir. Eğer nefes çalışmasını oturarak gerçekleştiriyorsanız, kollarınızı oturduğunuz koltuğun kenarlarına koyun. Bu sırada ayaklarınız yere basmış olsun ve oturduğunuz koltuk da sırtınızı destekleyecek biçimde rahat bir pozisyonda bu egzersizi yapmalısınız. Eğer önerdiğimiz nefes çalışmasını ayakta yapmak istiyorsanız, ayaklarınızı kalçanızın eni doğrultusunda açmalı ve iki bacağınıza da eşit biçimde ağırlık vermelisiniz. Egzersizin ilk başta fayda sağlamadığını düşünebilirsiniz. Yeni nefes alma tekniğine alışmanız biraz zaman alabilir. Bu durumun sebebi yıllarca alıştığınız ve farkında olmadan uyguladığınız nefes alıp verme yöntemini terk etmeye karşı direnç uygulamanızdır. Bu direnci kırabilmek için bu egzersizi olabildiğince fazla olacak şekilde tekrarlayın. Egzersizi günde en az 3 kez tekrarlamanızı önermekteyiz. Bu egzersizi kaygı, stres vb. sizi ruhsal açıdan yıpratacak durumlar yaşadığınızda değil her zaman tekrarlamaya çalışın. Yeni nefes alma yöntemine alıştığınızda gevşediğinizi ve kaygılarınızın azaldığını göreceksiniz.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.