Skip to content Skip to footer

Ailelerin Boşanma Sürecinde Çocuklar İçin Psikolojik Destek

Boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek çoğu zaman oldukça gereklidir. Boşanma ve çocuk psikolojisi arasındaki denge oldukça kritiktir. Boşanan çiftlerin çocukları psikolojik desteği doğru zamanda almadıkları takdirde boşanma sürecinden olumsuz etkilenebilirler. 

Boşanan ailelerde çocuğun psikolojisi az ya da çok illa ki etkilenecektir ancak bu kritik süreci doğru yönetmek çok önemlidir. Boşanmada çocuğun psikolojisi dikkate alınmalı ve ebeveynler bu değişim için bazı önlemler almalıdırlar. Boşanmış aile çocuğu psikolojisi her çocuk için aynı şeyleri çağrıştırmaz ve bu nedenle bir psikoloğun desteği alınmalıdır. 

Ayrılıkta çocuğun psikolojisi boşanma sürecindeki etkilerden ziyade ileri vadeli olumsuz etkileri göstermektedir. Anne baba ayrılığı çocuğu nasıl etkiler ve boşanma çocuğa nasıl anlatılmalı? Yazımızdaki tavsiyeleri okuyabilir ve boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almak için Kadıköy psikolog kadromuza başvurabilirsiniz.

boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek

Boşanma Sürecinde Çocuklar İçin Psikolojik Destek Almak Neden Önemli?

Çocuklar için düzen oldukça önemlidir. Çocuklar doğdukları andan itibaren ebeveynlerini sürekli gözlemleyerek dış dünyayı öğrenirler. Anne ve babasının neler yaptığını gözlemleyen çocuk kendisini onların arasında bir köprü vazifesi görüyor şekilde temsil eder. Bu köprü aslında anne ve baba arasında bir denge mekanizmasıdır. 

Çocuk iyi şeyleri öğrenirken yaşanan bazı olumsuzlukları da gözlemler. Boşanma sürecine giden yolu da belki en iyi gözlemleyen çocuktur. Bu nedenle boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek çocuğun yaşanan durumu daha sağlıklı değerlendirilmesi için önemlidir. Boşanmada çocuğun psikolojisi doğru desteklenmelidir. Peki ebeveynler bu konuda ne yapabilir?

boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek

Boşanan Çiftlerin Çocukları Öfke ve Suçluluk Yaşar

Partnerler boşandıktan sonra yaşamlarına ister bekar isterse yeniden evlenerek devam edecektir. Dolayısıyla boşanma kararı en çok çocukları ilgilendiren bir süreç haline gelmektedir. Çocukluk döneminin ve ebeveyn-çocuk ilişkisinin kalitesinin bireyin psikolojik gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olması, boşanma sürecinin nasıl yönetildiğinin önemini daha da vurgulamaktadır. 

Boşanma tüm çocukların uyum sağlaması gereken bir süreçtir. Ebeveynlerin bu süreci nasıl anlattıkları ve boşandıktan sonra ilişkilerini nasıl kurdukları önemlidir. Boşanma, çocuklarda öfke, suçluluk ve endişe duygularına neden olabilir. Ayrılığın nedenini anlamaya ve kendi başına çözüm bulmaya çalışırken zihinsel olarak yorulabilir. 

Bu noktada anne babaların boşanma sorumluluğunu paylaşmak için önce kendileriyle sonra çocukları ile sağlıklı bir ilişki kurmaları gerekmektedir. Bu nedenle boşanmayı çocuğa iyi anlatmak gerekir. Ebeveynler tipik olarak başarısız ilişkilere girse, ilişki sorunları yaşasa ve karı koca rollerini sonlandırsa da ebeveynliğin ömür boyu süren bir rol olduğu vurgulanmalıdır. 

Ebeveynler çocuklarına sevgilerinin koşulsuz olduğunu söylediğinde çocukların ailelerine olan güvenleri güçlenir. Çünkü çocuklar bunu görene kadar anne babalarını evden terk etmiş ya da kendilerine olan sevgilerinin azaldığını düşünmüş olabilirler. Öfke ve suçluluk duyguları varsa boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek alınması tavsiye edilir.

boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek

Kızgın İfadeler Kullanmayın

Ebeveynlerin boşanma sırasında ve sonrasında birbirleriyle konuştukları dil de çocuğun empati kurma yeteneğini etkiler. Ebeveyn öfkesinin ve küskünlüğünün hâkim olduğu dil, çocuğun özgüvenini, ebeveyni ve çevreyi incitir. 

Kendine güveni olmayan çocuklar duygusal, sosyal ve akademik sorunlar yaşayabilir. Kızgın ifadeler kullanmaktan kaçınmak için bireysel psikolog desteği alabilirsiniz. Eğer kızgın ifadeler kullanmış ve çocuğunuzu etkilemiş olduğunuza inanıyorsanız, boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almanız tavsiye edilir.

Henüz Karar Vermediyseniz Söylemeyin

Anne baba boşanmaya karar verdiğinde bu durumu çocuğa anlatmak daha doğru olur. Çocukları kendi kararsız süreçlerine dahil etmek, çocuklarda görülen sorunları şiddetlendirebilir. Anne babalar bu mesajı çocuklarına onları üzmeden aktarmaya çalışamazlar. 

Ne de olsa sadece çocuklar için değil, tüm aile için zor ve adapte edici bir süreçtir bu. Çocuğunuzun durumla başa çıkmasına yardım edin, böylece çocuğunuz çok yorulmaz veya dağılmaz. Ebeveynler boşanma haberini paylaşır ve mümkünse soruları birlikte yanıtlayarak çocukların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olur. 

Çocukların soru sormalarına ve anlayabilecekleri şekilde yanıtlamalarına izin vermek, sürecin belirsizliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olur. Ancak hiçbir şey kesinleşmeden de çocuğunuza bu durumdan bahsetmemenizi öneririz.

Boşanmanın Detaylarını Anlatmayın

Ebeveynler boşanma nedenlerini ayrıntılı olarak açıkladığında, çocuklar ebeveynlerine güvenmeyebilir. Ebeveynler, çocukları çok endişeli bırakmayarak boşanmanın duygusal ve zihinsel sürecine uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yaşına göre verebileceğimiz bilgiler değişiklik gösterecektir. Çocuklar büyüdükçe ayrıntılara daha fazla ilgi duyabilir ve daha karmaşık hale gelebilirler. 

Çocukların boşandıktan sonra nerede yaşayacakları, hangi günlerde anne hangi günlerde babayla, hangi sırayla, birbirlerinin anne babalarını ne sıklıkta göreceklerini tartışmak önemlidir. Ayrıca çocukların içsel kaygılarını yenmelerine ve güven duygusunu geliştirmelerine yardımcı olur. Bu noktada boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek gerekebilir.

Boşanmak Her Dediğini Yapmak Demek Değil

Boşanma olsun olmasın her durumda çocuklar için düzen çok önemlidir. Boşandıktan sonra çocukların ebeveynleriyle geçirecekleri tarihleri, tatilleri, ev kurallarını vs. belirli bir düzende planlamanız gerekir. Sıralama doğru olmayabilir ama süreçleri belirli bir sıra ile yönetmek bir sistem sağlar. 

Boşandıktan sonra çocuğunuzun tüm isteklerini yerine getirmeye çalışmak daha sonra sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ödüller ve limitler belirli bir çerçeve içinde olmalıdır. Bu noktada ebeveynlerin sağlıklı ve güçlü bir iletişime sahip olmaları bu sistemi sağlıklı kılan unsurlardır. Çocuğunuz bu durumu kullanmaya ve manipüle etmeye başladıysa boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almalısınız.

Çocuk Kendini Dışlanmış Hissedebilir

Boşanma çocuklar için yeni bir süreci başlatır. Taşınma onları yeni bir şehre, yeni bir eve, yeni bir okula ve yeni arkadaşlara getirir. Bu değişiklikleri anlamak ve süreci benimsemek zaman alır. Bu dönemde çocuğunuzu desteklemek çok önemlidir. Arkadaşlarına söylemek istemeyebilir, aynı arkadaşlardan tepkiler alabilir. 

Bazı durumlarda kendisini yabancılaşmış hissedebilir. Bu sürecin tetiklediği olumsuz duygular da çocukları dış dünyaya karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu süreçte duygularını ifade edebileceği ve anlaşıldığını hissedebileceği bir aile üyesine ihtiyacı vardır. 

Bir çocuk duygusal durumlarını ne kadar net yaşar, ifade eder ve anlarsa, bu olumsuz duygularla baş etmesi o kadar kolay olacaktır. Eğer çocuğunuzun kendisini dışlanmış hissettiğini düşünüyorsanız, boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almalısınız.

Boşanmak mı Sürekli Tartışma Ortamı mı?

Çatışan ev ortamlarının çocukların gelişimi ve dış dünya ile iletişim kurma becerileri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna şüphe yoktur. Bilmeniz gereken şey, çatışmalı bir ilişkinin sadece başlı başına bir “boşanma” nedeni olmadığı, çocuğunuzun psikolojik ve sosyal gelişimi için de zararlı olduğudur. 

Çatışmalar elbette her evlilikte olabilir ancak sağlıklı evliliklerde çatışmalar uzlaşma ile çözülür ve aşk kazanır. Öte yandan, sürekli öfkeli ebeveynlerin olduğu bir ortamda sevginin yerini öfke, çatışma ve tartışmalar alır. Böyle bir ortamda her yaştan çocuk kendine ve ilişkilerine olan güvenini kaybedebilir. 

Bir çocuk sürekli olarak kendisi ve dış dünya hakkında bir algı oluşturmaya çalışır. Öfke ve çatışmanın hakim olduğu bu ilişki, çocuğun bu algıyı sağlıksız olarak algılamasına neden olabilir. Böyle bir ortam var ve siz boşanmaya karar verdiyseniz, boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almalısınız.

Psikolojik Destek Almanın Zamanı

Boşanmadan sonra yeni sağlıklı ilişkiler düzeni kurmak zaman alır. Psikolojik destek, çocukların düşüncelerini ifade etmelerine ve sorunlar başlamadan önce kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olabilir. Psikolojik sorunları olan, desteklenmeyen ve uyum süreciyle baş edemeyen bir çocuk varsa profesyonel psikolojik ve tıbbi yardım alınmalıdır. 

Çocuklar mutsuz olduklarında kendi içine kapanabilir, korku ve öfke patlamaları yaşayabilir, aileleri ve dış dünya ile sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunların yaşanmaması adına her boşanma sürecinde çocuklar için psikolojik destek almak faydalıdır.

Şimdi Randevu Alın!

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.