Boşanma Sürecinde Çocuklar İçin Psikolojik Destek
Boşanma süreci aileler için oldukça zorlayıcı ve yorucudur. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda, bu süreç hiç kapanmayacak psikolojik yaralar açabilir.
Boşanma sürecinde çocuklarınızın zarar görmesini önlemek istiyorsanız, hemen bizimle iletişime geçerek psikolojik destek programımızı inceleyebilir ve ilk randevunuzu alabilirsiniz.
Boşanma Sürecinde Çocuklara Destek Olmak
Ebeveynler arasındaki iletişim çocuklar üzerinde oldukça önemli bir role sahiptir. Zaman zaman anne ve babalar arasında iletişim kurabilme noktasında sorunlar yaşanabilmektedir. Çoğunlukla tüm ilişkilerde bazı zamanlarda zorlukla yaşanabilmektedir. Bu oldukça doğal ve normal karşılanmaktadır. Önemli olan ebeveynler arasında yaşanan sorunların büyük çatışmalara dönüşmemesidir. Anne ve babalar arasında yaşanan özellikle de uzun soluklu olan çatışmaların çocuklar üzerinde birçok olumsuz etki yarattığı bilinen bir gerçektir. Anne ve babalar yaşanan çatışmalardan dolayı kendilerini zaman zaman tükenmiş, mutsuz ve çaresiz hissedebilmektedirler. Tüm bunlarla birlikte ilişkilerinde sorunlar yaşayan ebeveynler aynı zamanda çocuklarında bu çatışmalardan etkilendiklerini görüp daha da tükenmiş ve çaresiz hissedebilmektedirler. Yaşanan bu durum zaman zaman kısır bir döngüye dönüşebilmektedir.
Ailelerin boşanma kararıyla birlikte çocuklarda zaman zaman suçluluk ve öfke gibi duygular gözlemlenebilmektedir. Pek çok aile için boşanma süreci oldukça hassastır. Bazı çocuklar anne ve babasının boşanma kararından kendilerini sorumlu tutabilmektedirler. Kendi yaptıkları bir hata sonucunda anne ve babalarının ayrıldığı gibi yanlış bir düşünceye kapılabilmektedirler. Bazı çocuklarda ise ebeveynlerden birine karşı hissedilen yoğun bir öfke duygusu görülebilmektedir. Çocukların boşanma kararını anne ve babalarından duyması onlardan öğrenmesi sürecin yönetimi ve sağlıklı ilerleyebilmesi adına oldukça büyük önem taşımaktadır. Boşanma kararı anne ve baba tarafından çocuğun yaşına uygun bir dille çocuğa aktarılmalıdır.
Anne ve Babalar Arasındaki Problemlere Çocuklar Nasıl Tepki Gösterir?
Anne ve babalar arasında yaşanan problemler, çatışmalar tüm yaş grubu çocukları etkileyebilmektedir. Aileler arasında yaşanan sorunlar büyük yaş grubu çocukları etkilediği gibi küçük yaş grubu çocukları ve hatta bebekleri de etkileyebilmektedir. Ancak anne ve babalar arasında yaşanan sorunlara çocuklar birbirlerinden ayrı tepkiler göstermektedir. Örnek vermek gerekirse çocuklar anne ve babalarının arasında yaşanan çatışmalara çoğunlukla ağlayarak, dona kalarak, çatışma yaşanan ortamdan uzaklaşarak, kulaklarını kapatarak reaksiyon vermektedirler. Özellikle anne ve babaların arasında yaşanan öfke patlamalarına çocuklar zaman zaman araya girerek, anne ve babalarına sözel tepki gösterebilmektedirler. Bazı çocuklar ise tüm bunlardan farklı olarak anne ve babalarının arasında yaşanan sorunlara tepkisiz kalabilmektedirler. Her çocuktan yaşanan çatışmalara karşı aynı tepkileri vermelerini beklemek doğru olmayacaktır. Her çocuk nasıl ki birbirlerinden farklı ise anne ve babalarının arasında yaşanan sorunlara, çatışmalara karşı gösterdikleri reaksiyonlar da birbirlerinden oldukça farklıdır. Küçük yaş grubu çocuklar özellikle bebekler ise ebeveynleri arasında yaşanan çatışmalara karşı zaman zaman ağlayarak, zıplayarak, bebeklerin doğalından farklı olarak aşırı hareketlilik göstererek reaksiyon verebilmektedirler. Bebekler bu tepkileri çoğunlukla uyarıldıkları için gösterebilmektedirler. Peki çocukları bu durum nasıl etkilemektedir? Anne ve babalar arasında yaşanan sorunlar çocuklarda nasıl bir etki veya etkiler meydana getirmektedir?
Anne ve babalar arasındaki problemler hemen hemen her çocuğu farklı şekilde etkilemektedir. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, anne ve babasının arasındaki çatışmalara tanıklık etmiş çocukların çatışma anında oldukça üzüntülü, öfkeli, mutsuz, gergin ve kaygılı hissettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışma ebeveynler arasındaki problemlerin çocukları ne denli etkilediğini gözler önüne sermektedir. Tüm bunlara ek olarak, sorunlu boşanma sürecindeki ailelere bakıldığında çocukların çoğunlukla öfke, suçluluk, üzüntü, kaygı ve korku gibi duyguları yaşadığı sıkça görülmektedir. Anne ve babalarının arasında yaşanan çatışmaları gözlemlemiş olan çocuklar yaşadıkları öfke, suçluluk, kaygı ve korku gibi duyguların yanı sıra akranlarına karşı agresif tutum ve davranışlar içerisinde oldukları görülmektedir. Okul çağındaki çocuklarda ebeveynleri arasında yaşanan çatışmalar sebebiyle sınıf ortamında uyum bozucu sınıf ortamında disiplini bozucu, saldırgan ve öfkeli davranışlar sergilediği sıkça görülebilmektedir. Ayrıca çocuklarda sıklıkla akademik performansın düşmesi, ders ve ödevlerine karşı dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği görülebilmektedir. Anne ve babaların arasında yaşanan sorunlar sebebiyle çocuklarda duygusal, davranışsal, bilişsel alanlarda sorunlar yaşayabilmektedir.
Anne ve Babalar Arasında Yaşanan Sorunlara Karşı Çocukları Nasıl Koruyabiliriz? Ebeveynlere Yönelik Tavsiyeler Nelerdir?
Anne ve babalar arasında yaşanan sorunları özellikle kavgaları çocukların yanında yapmamaya dikkat etmek bu duruma hassasiyet göstermek oldukça önem taşımaktadır. Ebeveynler arasında yaşanan çatışmaların çocuklar üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip olduğunu düşünecek olursak ailelerin bu çatışmaları çocukların yanında yapmamaları bu çatışmalara çocukları tanık etmemelerini sağlamak oldukça doğru ve sağlıklı olacaktır. Anne ve babalar arasında yaşanan sorunlar zaman zaman çocukla ilgili olabilmektedir. Örneğin bu çatışmalar zaman zaman çocukların okulda yaşadıkları sorunlar, evde yaşadıkları sorunlar kaynaklı olabilmektedir. Bu ve bunun gibi tartışmaları çocukların duyabileceği, tanıklık edebileceği zamanlarda yapmamaya özen göstermek oldukça önemlidir. Ebeveynler arasındaki bu tür tartışmalar çocukları oldukça derinden etkileyebilmektedir. Anne ve babalar arasında çocukların kendilerinden kaynaklı yapılan tartışmalar çocuklar üzerinde oldukça büyük olumsuz etkiler meydana getirebilmektedir. Çocuklar bu tartışmalar sebebiyle kendilerini oldukça suçlu ve utanç içerisinde hissedebilmektedir. Bu noktada anne ve babaların oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Kavganın kendinden kaynaklı olduğunu düşünen ve buna tanıklık eden çocuklar kendilerini oldukça olumsuz hissedebilmektedirler. Tüm bu bilgiler ışığında yapılan bir araştırmaya göre, kendileriyle ilgili yapılan tartışmalara tanıklık etmiş çocukların sıklıkla utanç, suçluluk ve korku gibi duyguları yaşadığı bulgularına rastlanılmaktadır. Ebeveynlere verilebilecek diğer önemli bir tavsiye ise öfkeli davranışlardan uzak durmaları olacaktır. Bu durum oldukça büyük ve kritik bir öneme sahiptir. Bu bilgi doğrultusunda yapılan bir araştırmanın ebeveynler tarafından gösterilen öfkeli davranışların çocuklar üzerinde olumsuz pek çok etkiye sahip olduğu bulgularına rastlanılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak anne ve babalar arasında yaşanan sorunların ebeveynlik rollerini etkilemesine olanak vermemek ve bu duruma özen göstermek bir diğer önemli nokta olarak gösterilmektedir. Eşler arasında yaşanan sorunlardan kaynaklı çocuklara ilgisiz, özensiz davranmak çocukları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum sebebiyle hem çocuklar hem de anne ve babalar kendilerini kötü hissetmektedirler. Yaşadıkları problemlerden dolayı çocuklarına ilgisiz davranan, ebeveynlik gereklerini aksatan anne ve babalar bu durumdan ötürü kendilerini suçlu hissedebilmektedirler. Çocukların ebeveynlerine her zaman ihtiyaç duyduklarını unutmamak oldukça önemlidir. Aynı zamanda eşlerin yaşadıkları problemler dolayısıyla çocuklarıyla daha az ilgilenmesi, çocuklara karşı özensiz davranışlar sergilemesi, ihtiyaçlarını zaman zaman göz ardı etmesi durumu çocuk ve ebeveynler arasındaki bağı olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukların anne ve babalarıyla kurdukları bağın ne kadar önemli olduğunu düşünecek olursak yaşanan problemlerden kaynaklı bu bağın azalması ve zarar görmesi olumsuz pek çok durumu beraberinde getirebilmektedir.
Mentalium Psikoloji’de Boşanma Sürecinde Ebeveyn Desteği
Mentalium Psikoloji olarak boşanma sürecinde anne – baba ve çocuklara uzman terapistimiz tarafından gerekli destek sağlanmaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi ve Oyun Terapisi gibi yöntemler kullanılarak çocukların kendi iç dünyalarında yaşadıkları duygu ve düşünceler belirlenip çocuklar ve aileler psikolojik olarak desteklenmektedir. Aileler çoğu zaman boşanma sürecini çocuklara nasıl aktaracağını bilemez ve bu noktada kaygı yaşayabilmektedirler. Bu süreçte profesyonel bir destek almak hem ebeveynler hem de çocuk ve gençler için oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu noktada gerekli profesyonel desteği almak adına merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.