Skip to content Skip to footer

3 Soruda Unipolar Depresyon Nedir?

3 Soruda Unipolar Depresyon

Hepimiz zaman zaman kendimizi kötü hissetmişizdir. Bu kötü hislere neden olan bazı olaylar ya da durumlar da vardır elbette. O gün işyerinde bir sorun yaşamışızdır ve kendimizi kötü hissetmişizdir. Eşimizle bir sorun yaşıyoruz ve o gün kendimizi kötü hissediyoruz. Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz. Ömrümüz boyunca elbette olumsuz olaylarla karşılaşacağız ve bazen de bu olaylardan çok etkileneceğiz. 

Ancak bu yaşadığımız olaylar bizi depresyona sürükler mi? Yaşadığımız bazı olaylar ya da içinde bulunduğumuz bazı durumlar elbette depresyon için tetikleyici olabilir. Ancak yaşadığımız olumsuz anılar bizi depresyona direkt olarak sevk etmez. Depresyon veya diğer adıyla unipolar depresyon ise bu durumdan çok farklıdır. 

Hepimiz zaman zaman mutsuzluk yaşarız ancak unipolar depresyon ile geçici mutsuzluklarımız birbirinden çok farklıdır. Eğer siz de unipolar depresyon sorunu yaşıyor ve depresyon tedavisi görmek istiyorsanız, uzman psikolog kadromuz size destek vermeye hazırdır.

Unipolar Depresyon Nedir?

Unipolar depresyon veya bir diğer adıyla majör depresyon, kişinin kendisini en az iki hafta süreyle, günün büyük çoğunluğunda mutsuz hissetmesidir. Tabi ki depresyona eşlik eden tek duygu mutsuzluk değildir. Mutsuzluğun yanı sıra depresyonda huzursuzluk, çaresizlik, karamsarlık, isteksizlik, öfke gibi birçok duygu hakimdir. 

Depresyon tanısı almak için ayrıca kişinin sosyal işlevselliğinin de etkilenmiş olması gerekir. Burada süreklilik ve ne kadar süredir bu olumsuz hislerin olduğu çok iyi değerlendirilmelidir. Unipolar depresyon tanısı için iki haftadan daha fazla süreyle kişinin kendisini mutsuz, çaresiz, huzursuz, isteksiz veya karamsar hissetmesi gerekir. Şu ana kadar bahsettiğimiz her şey duygularla ilgiliydi.

Unipolar Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonun bir de davranışsal ve düşüncelerle ilgili belirtileri vardır. Depresyon belirtileri arasında ayrıca cinsellikle ilgili değişimler de söz konusudur. Kişi depresyonda ise cinsel isteksizlik yaşayabilir. Ereksiyon sorunlarından ziyade cinsel birliktelik yaşamaya yönelik kişide istek ya azalmış ya da tamamen yok olmuş olabilir. Cinsellik artık depresyondaki kişinin gündeminde üst sıralarda değildir. 

Bunun dışında depresyon belirtileri gösteren kişide iştahsızlık önemli bir işarettir. İştahsızlığın yanı sıra yese bile yediği yemeklerden eski hazzı ve tadı alamaz hale gelmiştir. İştahsızlığa zıt şekilde bazı depresyon hastalarında ise iştah açılabilir. İştahı açılan kişi de ciddi anlamda kilo alabilir. Ancak her kilo alımı ve kaybı da unipolar depresyon belirtisi değildir. Kişinin vücut kütlesinin yüzde 5’inden fazlası artmış veya azalmış ise depresyon şüphesi doğurur. 

Ayrıca depresyondaki kişi eskiden zevk aldığı hiçbir aktiviteden zevk ve haz alamaz hale gelir. Unipolar depresyon kişinin sosyal yaşantısını önemli ölçüde etkilemektedir. Depresyondaki kişi eskiden arkadaşlarıyla buluşmaktan zevk alırken artık onlarla buluşmak ve sohbet etmek zevk vermez hale gelir. Konuşulan şeyler, gidilen mekanlar veya edilen sohbetler artık önemsizdir. Orada bulunduğunda ortamın da neşesini kaçırdığını düşünebilir. Bu nedenle hem kendisi hem de arkadaşlarını düşünerek buluşmalardan kaçınmaktadır. 

Ayrıca kendi başına yaptığı ve haz duyduğu aktivitelerden de kaçınmaya başlar. Eskiden zevk alarak gerçekleştirdiği hobiler onun için anlamsız olur. Hayatın onun için tadı tuzu kalmamıştır desek yeridir. Depresyon aynı zamanda unutkanlık da yapmaktadır. Hafıza sorunları depresyonda sıklıkla görülmektedir. Hafıza sorunlarına ek olarak depresyondaki kişinin yeni bir şeyler öğrenmesi de güçleşir. Depresyondaki kişide intihar düşünceleri de oldukça önemli ve dikkate alınması gereken bir konudur. İntihar unipolar depresyon vakalarında sıkça görülmektedir. 

İntihar bazen kişinin sadece düşüncelerinde yer alırken bazen de düşünceler artık eyleme geçmiş olur. İntihara yönelik girişimlerin varlığında mutlaka profesyonel destek alınması gerekir. Psikolog ve psikiyatrist iş birliğinde çalışılmalı ve bir sonraki intihar girişimi engellenmelidir. İntihar eylemi bir kez gerçekleştiğinde bir sonraki girişim için her zaman risk vardır. İntihar riski bu sebeple her zaman çok iyi değerlendirilmelidir. 

Unipolar depresyon sürecinde kişi kendini çaresiz veya karamsar hissedebilir. İntihar düşüncelerinin de altında yatan genellikle kişinin çaresiz hissetmesidir. Çaresizlik artık öyle bir boyuta gelir ki tek çarenin canına kıymak olduğunu düşünebilir. Karamsarlık da daha çok geleceğe yönelik olumsuz düşünceleri içerebilir. 

Örneğin; sık sık çatışmaların olduğu bir evliliğin sonlanmasının ardından kişinin hiçbir zaman mutlu olamayacağını ve ilerde de sevebileceği birilerini bulamayacağını düşünebilir. Karamsarlık ve çaresizlik depresyonda sık görüldüğü gibi kişinin de yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilen duygulardır.

Mutsuzluk ve Unipolar Depresyon İlişkisi

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi mutsuzluk ile unipolar depresyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Ancak bu her mutsuz kişinin depresyonda olduğu anlamına gelmez. Mutsuzluk hepimizin zaman zaman başına gelen bir duygu olmakla beraber depresyondaki mutsuzluk kalıcı haldedir. Unipolar depresyon tanısı için en az iki hafta süren bir mutsuzluk halinin olması gerekir. 

Ayrıca günün çoğunluğunda bir mutsuzluk hali söz konusudur. Bu mutsuzluk kişinin sosyal yaşantısını etkileyecek derecede olmalıdır. Sosyal işlevselliğin bozulması depresyon için önemlidir. Kötü bir haber aldığımızda hepimiz mutsuz olabiliriz ancak depresyondaki kişinin mutsuz olması için kötü bir haber almasına gerek yoktur. Eğer siz de sürekli mutsuzsanız ve unipolar depresyon tedavisi görmek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.