Skip to content Skip to footer

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı

Çocuk için tırnak yeme davranışı masum bir davranış gibi gözükse de bunun altında pek çok farklı sorun yatıyor olabilir.

Tırnak yiyen çocuğun sergilediği belirtileri incelemek ve bu davranışın nelere sebep olabileceğini öğrenmek için sayfamızı inceleyebilir ya da hemen bizimle iletişime geçerek ilk randevunuzu alabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz tırnaklarını yiyor ve bu durum sizi rahatsız etmeye başlıyorsa, hemen bize ulaşın ve bu sorunu birlikte çözelim.

Çocuk ve Tırnak Yeme Davranışı İlişkisi Nasıl?

Çevremizdeki pek çok çocukta parmak emme, tırnak yeme gibi davranışları gözlemlediğimiz olmuştur.

Çocuk genellikle tırnaklarını yemeye 3 ila 4 yaşları civarında başlayabilmektedir.

Fakat çocuklarda nadir olarak 3 ila 4 yaşlarından önce de tırnak yeme davranışı görülebilmektedir.

Bu şekilde 3 ila 4 yaşlarında görülürse bu davranış erken ergenlik dönemine kadar sürebilmektedir.

Ek olarak yapılan araştırmalara göre çocukların yaklaşık yüzde 33’ünde bu olumsuz davranışın rastlanıldığı belirtilmektedir.

Bu oran ergenlik döneminde artış gösterebilmektedir. Ergenlik dönemindeki çocukların yaklaşık yüzde 40 ila 45’inin bu davranışa sahip olduğu belirtilmektedir.

Çocukluk dönemi ile erken ergenlik dönemi kıyaslandığında ergenlikte daha fazla olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Ergenlik dönemiyle birlikte çocukların dünyasında pek çok etmenin değiştiğini düşünecek olursak tırnak yeme davranışındaki bu artışın başlıca sebeplerinden birinin çocukların yaşadıkları çevreden kabul görememe, onay alamama olarak durumları olarak gösterilmektedir.

Ergenlik döneminde çocukların yaşadıkları çevrenin onayını almaları, akran (arkadaş) çevreleri tarafından kabul görmeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.

Bu sebeple çevrelerinin özellikle akran çevrelerinin onayını, kabulünü kazanmak oldukça önemli ve kritik bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Tam tersi durumlar da kısacası çevrelerinin onayını alamayan çocuklarda belli başlı davranışlar gözlemlenebilmekle birlikte tırnaklarını yemesi de bunlardan bir tanesidir.

Bunlara ek olarak, tırnak yeme davranışı gösteren çocukların büyük bir çoğunluğunun ailelerinde de aynı şeyi yapan başka bir birey daha olduğunu belirtmektedir.

Tırnağını yemenin başka bir sebebi olarak da çocukların tırnak yiyen ebeveynlerini model alma ve taklit etme olduğu ifade edilmektedir.

Çocukların çok iyi birer gözlemci olduğunu düşünecek olursak tırnak yeme davranışını da yetişkinlerini gözlemleyerek öğrendiklerini söylemek mantıklı olacaktır.

Konu ile ilgili yapılan bir çalışmada ergenlik döneminde yakın çevrelerinden onay ve kabul gören sosyal olarak onaylanan çocukların ileriki dönemlerde tırnak yeme davranışını bıraktıkları gözlemlenmiştir.

Bu durumlardan hareketle çocuklar için özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar için arkadaşları tarafından onaylanmanın ve sosyal olarak kabul görmenin ne denli olumlu etkilere sahip olduğunu söyleyebilmekteyiz.

Çocuk Neden Tırnaklarını Yer?

Herhangi bir sorunu çözmenin en temel noktası o sorunun farkına varabilmek ve nedenleri hakkında fikir sahibi olabilmek olarak belirtilmektedir.

Bu nokta oldukça büyük öneme sahiptir. Yaşanan sorunlu davranıştan ziyade o davranışa nelerin sebebiyet verdiğini belirlemek büyük önem taşımaktadır. Tırnak yeme davranışı için de aynı durum geçerlidir.

Çocuklarda görülen tırnak yeme davranışından ziyade bu davranışa nelerin sebep olduğunu belirlemek oldukça doğru bir adım olacaktır.

Çocuklarda görülen tırnak yeme davranışının temelinde zaman zaman psikolojik kaynaklı durumlar görülebilmektedir.

Tırnak yeme davranışı genellikle çocuklar da yaşanan bir güvensizlik belirtisi olarak gösterilmektedir.

Özellikle çocuklara karşı oldukça baskıcı ve otoriter bir ebeveynlik stilinin gösterilmesi, çocukların genellikle baskı altında hissetmesi tırnak yemenin nedenleri arasındadır.

Ayrıca ebeveynleri tarafından çokça eleştiriye maruz kalmaları, anne ve babalarından bekledikleri ilgi ve sevgiyi alamamaları, çocukların kaygılı bir yapıya sahip olmaları da önemli rol oynar.

Çocukların zaman zaman kıskançlık duygusu yaşamaları tırnak yeme davranışının belli başlı sebepleri olarak gösterilebilmektedir.

Tüm bunlara ek olarak tırnakların yenmesine anne ve babaların arasındaki iletişim de sebebiyet verebilmektedir.

Anne ve babanın sık sık çocukların yanında tartışması, birbirlerine karşı sevgisiz davranmaları, ev içerisinde yaşanan çatışmalar çocuğun tırnaklarını yemesine neden olabilmektedir.

Tüm bunların yanında anne ve babaların oldukça kaygılı bir yapıya sahip olmaları da bu noktada önemli bir role sahiptir.

Anne ve babaların oldukça kaygılı olması ve kaygılarını çocuklara yansıtmaları, çocuklara olduğundan fazla korumacı bir tutumla yaklaşmaları çocukların tırnağını yemesine neden olduğu belirtilmektedir.

Özellikle ev içerisinde tırnak yiyen bir ebeveynin olması çocuklarda tırnak yemek için önemli bir belirleyici olarak gösterilebilmektedir.

Çocuk model alarak öğrendikleri, oldukça iyi birer gözlem yeteneğine sahip oldukları için ev içerisinde bir veya birden fazla ebeveyninin tırnak yeme davranışı göstermesi çocuklarda da tırnak yeme davranışına sebep oluşturabilmektedir.

Ek olarak çocuklarda yaşanan tırnak yeme davranışı olaylarla ilişkili olarak da gözlemlenebilmektedir.

Örnek vermek gerekirse çocuklar üzerinde kaygı yaratabilecek, tedirginlik oluşturabilecek bir yaşam olayı olduğunda çocuklarda bu olumsuz davranışın görülebildiği ifade edilmektedir.

Çocukların çevrelerinde onları kaygılandıran, endişelendiren bir olay yaşandığı zaman genellikle tırnak yeme davranışı gözlemlenebilmektedir.

Böyle durumlarda çocuklara onları kaygılandıran şeyin tam olarak ne olduğu sorulup kaygı yaşamalarına neden olan kaynağın tespit edilmesi oldukça büyük önem taşımaktadır.

 

Tırnak Yeme Davranışının Tedavisi Var Mı?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tedavi protokolleri Bilişsel Davranışçı Tedavi ve Oyun Terapisi yöntemleri ile oluşturulan ve ülkemizde de birçok kamu ve özel sağlık kuruluşlarında uygulanan tedavi programlarımız mevcuttur.

Ayrıca merkezimizde çocuklarda gözlemlenen sorunların tedavisinde uzman terapistimiz tarafından mindfulness (bilinçli farkındalık) nefes çalışmaları uygulanılmaktadır.

Böylelikle çocuklar nefeslerini doğru ve etkin bir şekilde kullanmayı öğrenirken yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara karşılık baş edebilme becerisi kazanabilmektedir.

Bilinçli farkındalık çalışmalarıyla birlikte duygu, düşünce ve davranışlarının farkına varabilmektedirler.

Ek olarak merkezimiz de değerlendirme görüşmemizde uzmanımız siz ebeveynlere tedavi yöntemini detaylı bir şekilde aktaracaktır.

Aklınıza takılan herhangi bir nokta var ise siz ebeveynleri bilgilendirecektir.

Öncelikli olarak uzmanımız siz aileler ile görüşme yapıp daha sonra ise çocuk ile görüşme sağlayacaktır.

Ebeveynler çocukla başlatılan süreçle ilgili uzmanımız tarafından detaylı olarak bilgilendirecektir. Profesyonel bir desteğe başvurmak için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.